Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν έντονα την Τετάρτη και βρέθηκαν στη μεγαλύτερη μηνιαίας πτώση των τελευταίων 3,5 ετών, καθώς η Σαουδική Αραβία έδωσε σήμα για αύξηση παραγωγής, με στόχο την επέκταση του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας περιορίζει τις προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων, σύμφωνα με το Newmoney.gr
Η τιμή του Brent κατέγραψε απώλειες 1,14 δολαρίων ή 1,77%, στα 63,11 δολ./βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI υποχώρησε κατά 2,20 δολάρια ή 3,64%, στα 58,22 δολ./βαρέλι. Από την αρχή του μήνα, το Brent έχει χάσει περίπου 15% και το WTI περίπου 18%, ποσοστά που συνιστούν τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις από τον Νοέμβριο του 2021.
Η καθοδική πίεση εντάθηκε μετά τη στάση του Ριάντ, που δεν δείχνει πρόθεση να ενισχύσει τις τιμές μέσω νέων περικοπών στην παραγωγή και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανεχθεί παρατεταμένα χαμηλές τιμές. Αυτό τροφοδότησε ανησυχίες για νέα «πόλεμο παραγωγής» εντός του OPEC+.
Πηγές ανέφεραν πως αρκετά μέλη του OPEC+ ενδέχεται να προτείνουν για δεύτερο συνεχή μήνα αύξηση της παραγωγής στη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου. Παράλληλα, η πιθανή διπλωματική αποκλιμάκωση σε Ιράν και Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας –των δύο μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου παγκοσμίως– αποτελεί επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Η πρόσφατη επιβολή δασμών από τον Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές, και τα αντίποινα του Πεκίνου, έχουν εντείνει τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης εντός του 2025 έχει αυξηθεί αισθητά. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ έπεσε σε χαμηλό πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Τρίτης.
Μικρή στήριξη στις τιμές προσέφερε η απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδαέως 25 Απριλίου, καθώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές και η ζήτηση από τα διυλιστήρια.