Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Παράταση μετά το 2026 αναμένουν οι τράπεζες

Αυτό σημείωσαν χθες, μιλώντας στο 7o Athens Investment Forum, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, και της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. «Δική μου εκτίμηση είναι ότι το ΤΑΑ, είτε με τη σημερινή του μορφή ή με κάποια άλλη, θα έχει συνέχεια. Θα έχει συνέχεια, καθώς η Ευρώπη συνειδητοποιεί πόσο πίσω έχει μείνει», είπε χαρακτηριστικά ο Φ. Καραβίας.   

Το ΤΑΑ, αλλά και λοιποί κοινοτικοί και εθνικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν καταλύτη για την αύξηση των επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα. Οι πόροι του ΤΑΑ και λοιποί ευρωπαϊκοί πόροι θα  φτάσουν τα 97 δισ. έως το 2027. Οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΤΑΑ) αναμένεται να ανέλθουν συνολικά στα 64,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2025 – 2028, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά στο ΤΑΑ, τη διετία 2025 – 2026 αναμένεται να υπάρξει εισροή πόρων στην οικονομία ίση με 9,8 δισ. ευρώ και 11,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι εκταμιεύσεις του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ αναμένεται να συνεχιστούν και μετά την προβλεπόμενη για το 2026 ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων στο σκέλος των επιχορηγήσεων, προκύπτει ότι η Ελλάδα διαθέτει εξασφαλισμένη διόδευση πόρων στην οικονομία τουλάχιστον μέχρι το 2028. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το Μεσοπρόθεσμου, τη διετία 2027-2028, οι εκταμιεύσεις του δανειακού σκέλους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 5,2 δισ., με τον συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων να δύναται να προσεγγίσει τα 12 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, είναι κρίσιμο να στρέψουμε το παραγωγικό μας μοντέλο προς την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας κατά τρόπο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ταυτοχρόνως θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η προώθηση της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, και η ψηφιοποίηση. Και προς αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικής σημασίας είναι η ταχεία αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, σήμερα, υπάρχουν η δυναμική και οι προϋποθέσεις για επιτάχυνση των επενδύσεων. Αφενός, το τραπεζικό σύστημα είναι ξανά ισχυρό, χρηματοδοτεί ήδη όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα και έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Αφετέρου, οι περισσότερες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υγιείς ισολογισμούς και καλή κερδοφορία, μέρος της οποίας μπορούν και πρέπει να κατευθύνουν σε νέες επενδύσεις. Και τέλος, υπάρχει πολιτική σταθερότητα, απαραίτητη για κάθε οικονομική μεγέθυνση.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στην Ελλάδα απαιτείται μια σταθερή αύξηση των επενδύσεων παγίων της τάξης του 9% το χρόνο σε πραγματικούς (αποπληθωρισμένους) όρους, κάθε χρόνο, για μια πλήρη δεκαετία. Δηλαδή, θα χρειαστεί μια διαρκής επενδυτική άνοιξη που παρόμοιά της δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1950.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ