Οικονομία

Πως έφτασε η ελληνική Energean να γίνει πυλώνας της ενεργειακής ασφάλειας του Ισραήλ

Η τέταρτη γεώτρησή της στο Ισραήλ, αυτήν την φορά στο κοίτασμα Karish North, ξεκίνησε να παράγει φυσικό αέριο μέσω της πλωτής εγκατάστασης FPSO «Energean Power», ακολουθώντας έτσι το κοίτασμα Karish που ήδη παράγει ποσότητες.

Με τον τρόπο αυτό, και καθώς έχει ήδη σημαντική παραγωγή στην Αίγυπτο, η Energean γίνεται εκ των βασικών παικτών στην αγορά φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για επέκταση σε νέες αγορές, τόσο γεωγραφικά (όπως στο Μαρόκο), όσο και τεχνολογικά στην αποθήκευση CO2.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο χρόνος που μεσολάβησε από την τελική επενδυτική απόφαση μέχρι την παραγωγή στο Karish North ήταν μόλις τρία χρόνια.

Πρόκειται για ιδιαίτερα γρήγορη ανάπτυξη, η οποία αποδίδεται αφενός στις δυνατότητες και την δέσμευση της ίδιας της Energean και αφετέρου στο ρυθμιστικό καθεστώς του Ισραήλ. Στον αντίποδα, ιδιαίτερα αργή είναι η εξέλιξη των προσπαθειών στη δική μας χώρα, αφού οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι μια υπόθεση δεκαετιών δίχως καμία παραγωγή μέχρι σήμερα εκτός του Πρίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάντως, η επιτυχία της Energean στο Ισραήλ δεν έγινε εν μια νυκτί. Η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία που εστιάζει στο φυσικό αέριο έπρεπε πρώτα να πείσει την κυβέρνηση ότι είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τα έργα και παράλληλα να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, προχωρώντας στη μεγαλύτερη δημόσια γραφή ανεξάρτητης ενεργειακής εταιρείας στην ιστορία της Κύριας Αγοράς του Λονδίνου και συνάπτοντας συμφωνίες με μερικούς από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στον κόσμο.

Έτσι, πραγματοποιώντας επενδύσεις που έφθασαν τα 2,5 δισ. δολάρια, μπόρεσε σταδιακά να φτάσει σε μια διόλου ευκαταφρόνητη παραγωγή αερίου της τάξης των 4,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων πέρυσι και να στοχεύει σε 5,7 έως 6,4 δισ. φέτος – ποσότητα μεγαλύτερη από το σύνολο της κατανάλωσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ίδια καλύπτει πλέον τις ανάγκες σε καύσιμα τεσσάρων ιδιωτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο Ισραήλ μέσω συμβολαίων που έχει υπογράψει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παραγωγή της Energean συνεχίστηκε ακόμα και όταν ξέσπασε η σύγκρουση με τη Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνώρισε τη σημασία της Energean για την εγχώρια ενεργειακή ασφάλεια, αφού απέτρεψε τυχόν ελλείψεις που θα είχαν μεγάλο κόστος για την τοπική οικονομία, αλλά και έντονο πολιτικό κόστος. Σήμερα η εταιρεία καλύπτει περί το 50% των αναγκών του Ισραήλ σε φυσικό αέριο.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο Ισραήλ, οι ταχύτητες στην Ελλάδα είναι πολύ πιο αργές. Ακόμα και όταν το κράτος προχωρά στα απαραίτητα βήματα, υπάρχουν αντιδράσεις που συχνά οδηγούν στα δικαστήρια με αποτέλεσμα πολυετείς καθυστερήσεις των έργων.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας στη χώρα μας δίνει μεγάλη έμφαση στην αποθήκευση CO2 (CCS) που θα επιτρέψει στη βαριά βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές της, με προφανή οφέλη για την ανταγωνιστικότητά της και για το περιβάλλον.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που, ενώ είναι πολύ διαδεδομένη στην Αμερική και, πλέον, και στην Ευρώπη, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς η Energean έχει πραγματοποιήσει μελέτες για να αξιοποιήσει εξαντλημένα κοιτάσματα στον Πρίνο ώστε να αποθηκεύσει εκεί ποσότητες CO2 που θα προέρχονται από βιομηχανίες.

Η τελική επενδυτική απόφαση για το εν λόγω έργο αναμένεται να ληφθεί στις αρχές του 2025, όμως ισχύει και εδώ ότι και στην περίπτωση των ερευνών υδρογονανθράκων: ότι η ελληνική γραφειοκρατία και πιθανές προσφυγές μπορεί να καθυστερήσουν την υλοποίηση.

Ο κ. Ρήγας τονίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα επιτρέψει στις βιομηχανίες να γίνουν πιο «πράσινες», να αποτελέσουν μέρος της λύσης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλίσουν την βιώσιμη πορεία τους στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα πρόσταγμα που εφαρμόζουν πλέον οι περισσότερες βιομηχανίες ανά τον πλανήτη επενδύοντας είτε στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ταυτόχρονα με τους υδρογονάνθρακες, είτε στο CCS για να μειωθούν οι εκπομπές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ