Οικονομία

Τιμολόγια ρεύματος: Θα σημειωθεί μείωση στις τιμές μέσα στον Μάρτιο

Επιστρέφουν στις εποχές πριν από την κρίση οι τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, με όφελος για όλους τους καταναλωτές στα τιμολόγια, διότι η μέση τιμή για τον μήνα υποχωρεί πλέον πάνω από 80%, σε σχέση με τα πολύ υψηλά του Αυγούστου του 2022.

Μια μεγαβατώρα κοστίζει τώρα κάτω από 75 ευρώ όταν, εν μέσω κρίσης είχε εκτοξευθεί ακόμη και στα 436 ευρώ. Τον Μάρτιο, οι τιμές λιανικής του ρεύματος αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Για δύο χρόνια οι λογαριασμοί ρεύματος ήταν το μόνιμο άγχος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, όμως, ρίχνει το κόστος της κιλοβατώρας για το Μάρτιο σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Το πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά, 1,8 λεπτά, φθηνότερο ακόμα και από το κοινωνικό τιμολόγιο του Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, τα κίτρινα οικιακά τιμολόγια του Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα ξεκινάνε από τα 8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η επιστροφή των χρεώσεων της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2021 οφείλεται και στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των παρόχων από την αρχή του έτους. Η απόκλιση χονδρικής λιανικής είναι στα 2,5 με 4 λεπτά, ενώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συστήματος η λιανική είχε φτάσει να είναι ακόμα και 56% ακριβότερη.

Τα λεγόμενα υπερκέρδη της λιανικής αναμένεται να καταλογιστούν τις επόμενες εβδομάδες, αν και η πρώτη δόση θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...