Οικονομία

Με έντονα σκαμπανεβάσματα ξεκίνησε το Χρηματιστήριο - «Μάχη» αγοραστών-πωλητών

Με έντονα σκαμπανεβάσματα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής (26/1) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την παραμονή κοντά στα επίπεδα ρεκόρ να αποτελεί το πρώτο «στοίχημα» για την εγχώρια αγορά. Στόχος είναι επίσης να διατηρηθούν οι 1.340 μονάδες και να παραμείνει το Χ.Α. σε τροχιά εβδομαδιαίων κερδών.

Το τριήμερο ράλι, που έδωσε πάνω από 20 μονάδες στον Γενικό Δείκτη και τον οδήγησε στις 1.363 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2014, ακολούθησαν οι χθεσινές ρευστοποιήσεις. Αν και έφτασε κάτω από τις 1.345 μονάδες στα χαμηλά ημέρας, το Χρηματιστήριο έβγαλε άμυνες και έμεινε σε κοντινή απόσταση από τα επίπεδα ρεκόρ.

Ενδεικτική είναι και η εικόνα του τζίρου, ο οποίος κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι τις δημοπρασίες, όταν δηλαδή είχε ήδη «απορροφηθεί» ένα μεγάλο μέρος των απωλειών. Καθώς το ελληνικό επιχειρείν βρίσκεται σε καλό… φεγγάρι (είσοδος ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο, αποεπένδυση του ΤΧΣ, νέα deals, κλπ.), οι επενδυτές δε θέλουν να χάσουν το «τρένο» των εξελίξεων, που ανεβάζουν level την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και εν γένει την οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 0,21% στις 1.350,05 μονάδες, κινούμενος σε πτωτική τροχιά για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση. Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε πριν ολοκληρωθεί η πρώτη ώρα των συναλλαγών, με τον ΓΔ να ενισχύεται πλέον κατά 0,15% στις 1.354,90 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ και στο ταμπλό 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 σημειώνουν απώλειες και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο FTSE 25 (υψηλή κεφαλαιοποίηση) υποχωρεί κατά 0,38% στις 3.279,63 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης χάνει 0,64% στις 1.131,37 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαία κεφαλαιοποίηση) διαφοροποιείται ξανά, ενισχύεται κατά 0,20% στις 2.337,16 μονάδες και «φρεσκάρει» το υψηλό των 14 και πλέον ετών.

Στους τραπεζικούς τίτλους, η Εθνική Τράπεζα ηγείται των απωλειών με -1,23%, ακολουθούν η Alpha Bank με -0,63% και η Πειραιώς με -0,41%. Αντίθετα, η Eurobank κερδίζει +0,14%. Πτώση άνω του 1% σημειώνει η Jumbo, ενώ περισσότερο από 1% ενισχύεται η Ελλάκτωρ. Συνεχίζει τον φρενήρη ρυθμό προς τα πολυετή υψηλά η Intracom Holdings.

Κέρδη καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με εξαίρεση τον γερμανικό DAX, μετά τη διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα ίδια επίπεδα (4% – 4,75%) για τρίτη σερί συνεδρίαση. Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν στην Ασία οι δείκτες σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ. Ήπια πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζουν τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 να έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές ράλι με πέντε διαδοχικές ανανεώσεις του ιστορικού υψηλού του.

Ο ρόλος του Ελ. Βενιζέλος στη διόρθωση της Πέμπτης

Με τη σημερινή συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί η εβδομάδα, το Χρηματιστήριο συρρίκνωσε τα κέρδη του λίγο κάτω από το 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο πενθήμερο. Επιπλέον, σε επίπεδο μήνα και σε σύνολο 18 συνεδριάσεων (13 θετικών και 5 αρνητικών), η Λεωφόρος Αθηνών ενισχύεται κατά 4,6%.

Οι χθεσινές απώλειες συνδέονται με τη mega IPO του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα πρόσφατα κέρδη τους από τα βαριά χαρτιά που υπεραπέδιδαν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα για τη συμμετοχή τους στη δημόσια εγγραφή. Η διαδικασία «τρέχει» από χθες το πρωί και πρόκειται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα. Η εισαγωγή αφορά συνολικά 300 εκατ. μετοχές και έχει δοθεί εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 7 ευρώ και 8,20 ευρώ που δίνει αποτίμηση από 2,1 δισ. ευρώ έως 2,46 δισ. ευρώ. Το ντεμπούτο στο ταμπλό έχει προγραμματιστεί για τις 7 Φεβρουαρίου.

 

Ανθεκτικότητα στο αρνητικό κλίμα της Πέμπτης επέδειξαν οι μετοχές της Motor Oil και της Intracom Holdings, με την πρώτη να κλείνει στο νέο ιστορικό υψηλό των 26 ευρώ και τη δεύτερη να διευρύνει το υψηλό περίπου 15 ετών, στα 3,72 ευρώ. Σε πολυετές υψηλό έκλεισε και η μετοχή της Intralot. Αντίθετα, η Mytilineos και η Titan διόρθωσαν από τα ιστορικά υψηλά τους και η ΔΕΗ απομακρύνθηκε από το πολυετές ρεκόρ της.

Πού στρέφεται η προσοχή των επενδυτών

Η προσοχή είναι στραμμένη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την επικράτησή του στο διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), καθώς υπέβαλε την καλύτερη οικονομική προσφορά κατά την χθεσινή αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Έντονο τραπεζικό και ενεργειακό «χρώμα» είχε το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η JP Morgan με την ΕΧΑΕ. Συνολικά 24 εταιρείες, εισηγμένες και μη, είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα στρατηγικά τους πλάνα σε ξένους θεσμικούς επενδυτές που διαχειρίζονται κεφάλαια τουλάχιστον 10 τρισ. δολαρίων.

Με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings ολοκληρώνεται η εβδομάδα. Ο γερμανικός οίκος έχει δώσει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα και επόμενο στοίχημα αποτελεί η αναβάθμιση των προοπτικών (outlook). Μόνο η Moody’s δεν έχει «ανεβάσει» στο investment grade την Ελλάδα, με την επόμενη αξιολόγησή της να είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η επενδυτική βαθμίδα έχει θετικό αντίκτυπο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για τη μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές μέσω της τοποθέτησής του σε watchlist (λίστα παρακολούθησης). Η τελική αναβάθμιση προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί έναν χρόνο μετά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ