Οικονομία

Ελαιόλαδο: Διπλασιάστηκε η τιμή του - Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

«Οι ελιές σε ένα λιοστάσι είναι εδώ, δεν υπάρχει παραγωγή», λένε στην κάμερα του Alpha ελαιοπαραγωγοί. Βλέπουν τα δέντρα τους χωρίς καρπούς και αυτός είναι ο λόγος που οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της ακαρπίας.

Όπως λένε αγρότες από την Αχαΐα, δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων ετών. «Αυτό το πράγμα έχουμε να το ζήσουμε πάνω από 20 χρόνια», σημειώνουν. Στη Χαλκιδική η οικονομική ζημιά θα αγγίξει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν. «Ζητάμε τουλάχιστον το 50% του κόστους καλλιέργειας, το οποίο βγαίνει από κρατική υπηρεσία», λένε.

Στα όριά τους βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στη Μαγνησία. Όσα ελαιόδεντρα τους απέμειναν από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι χωρίς καρπό. «Η περιοχή έχει χτυπηθεί από την κλιματική αλλαγή τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία και αυτό είναι εμφανές. Είναι συνεχής η απώλεια καρπού», συνεχίζουν.

Την ίδια ώρα η τιμή του ελαιολάδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ένα λίτρο που κόστιζε πέρυσι 1,5 ευρώ φέτος πωλείται 14,48 ευρώ. «Ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Προσφορά δεν υπάρχει, οπότε η ζήτηση είναι αυξημένη. Επομένως, αυξάνεται και το προϊόν», συμπληρώνουν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ