σούπερ μάρκετ
Οικονομία

Eπενδυτικό «τσουνάμι» στα Σούπερ Μάρκετ: «Σπάνε» τα ταμεία οι πωλήσεις των 10 μεγαλύτερων αλυσίδων το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους 10,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι ενδείξεις για το 2023 δείχνουν ότι οι πωλήσεις τους είναι λίγο περισσότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, οι επενδύσεις των Σούπερ Μάρκετ στην οικονομία είναι τεράστιες, με τις επιχειρήσεις που τα εκπροσωπούν να αποδίδουν ΦΠΑ ύψους 2,4 δισ. ευρώ, ενώ ο κλάδος απασχολεί άμεσα περισσότερα από 100.000 άτομα.

Επέκταση δικτύου

Οι μεγαλύτερες εταιρείες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις εντός του 2023, ωστόσο, οι επενδυτικοί ρυθμοί αναμένονται να διατηρηθούν και τα προσεχή χρόνια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα εγκαίνια ενός Grand Μασούτης στη Γλυφάδα, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει ένα ακόμη Grand κατάστημα της αλυσίδας στις Τρεις Γέφυρες. Η Μασούτης, με την ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, επιδιώκει να κατακτήσει και την Αττική, γι’ αυτό και δρομολογεί πολλές ακόμη επενδύσεις. Όπως η ίδια η διοίκηση είχε ανακοινώσει, το επενδυτικό της πλάνο ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Αυτές τις ημέρες, ένα κατάστημα μεγαλύτερο των 2.000 τ.μ. άνοιξε και η ΑΒ Βασιλόπουλος στο Μαρούσι. Πρόκειται για επένδυση 12 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση ανέφερε ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την ερχόμενη τριετία ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ, προβλέποντας μεταξύ άλλων ενίσχυση του δικτύου, τόσο με ιδιόκτητα όσο και με franchise καταστήματα.

Επενδύσεις υποδομών

Για την τριετία 2023 με 2026 ο όμιλος Μetro ΑΒΕΕ έχει ανακοινώσει επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη υλοποιήσει μεγάλο μέρος τη φετινή χρήση. Εκτός από επέκταση του δικτύου, το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία νέου κέντρου διανομής.

Εκτός από τα νέα σημεία πώλησης, ο όμιλος Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης μελετά ακόμη την ενίσχυση του ηλεκτρονικού καναλιού και επενδύσεις στον τομέα των logistics. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εταιρείας, οι ετήσιες επενδύσεις για την τριετία 2023 με 2025 ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ.

Φιλόδοξα πλάνα

Έως το τέλος του 2023, η Lidl προβλέπει ότι θα ολοκληρώσει επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. ευρώ, ενώ και η Πέντε ΑΕ, που αναπτύσσει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, εκπονεί επενδυτικό πλάνο ύψους 150 εκατ. ευρώ τριετούς διάρκειας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει επενδύσεις σε νέα καταστήματα, στο εμπορικό κέντρο της Σαλαμίνας και σε νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ