Οικονομία

Αλαλούμ και «κόντρες» για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος (Βίντεο)

Ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα νέα τιμολόγια ρεύματος.
Νέες παρεμβάσεις για μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Υπενθυμίζεται ότι οι επιλογές είναι τέσσερις και θα εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα στους λογαριασμούς.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος με… χρώμα

Μπλε: σταθερή τιμή – Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Κίτρινα: Κυμαινόμενη τιμή – Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και
με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).
Δύο τρόποι υπολογισμού:

Α. Τιμή μονάδας πριν την 1η ημέρα του μήνα

Β. Τιμή μονάδας με εκκαθάριση του μήνα

Πορτοκαλί: Δυναμικά – Προϋπόθεση: έξυπνος μετρητής

Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Πράσινα: Ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους

Την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών.

Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.

Το  σχόλιο του Ορέστη Ομράν για τα τιμολόγια ρεύματος
«Πρόκειται για μία εξέλιξη στην αγορά ενέργειας η οποία αναμενόταν διότι ισχύει σε μεγάλο βαθμό σε άλλα κράτη της ΕΕ και τείνει να αντιμετωπίσει το ευάλωτο της διαμόρφωσης των τιμών. Έπρεπε να ξέρουμε τις τιμές μέχρι χθες 1/12, έπρεπε οι πάροχοι να έχουν ενημερώσει τους καταναλωτές για τις τιμές», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Ομράν: «Οι επιδοτήσεις σταματούν τέλη του χρόνου. Δεύτερον, θα έκανα μία αναλογία με τα τραπεζικά δάνεια, που διαβάζεις τι περιλαμβάνει το καθένα και τι όρους έχει. Υπάρχει το μπλε τιμολόγιο που είναι το σταθερό που είναι και ακριβότερο. Στο πράσινο τιμολόγιο ο πάροχος σε ενημερώνει εκ των προτέρων για το κόστος και μετά σου δίνει περιθώριο κέρδους ανάλογα με την χρηματιστηριακή αγορά. Αν πέσεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο πληρώνεις αυτό που έχει καθοριστεί. Αν πέσεις προς τα κάτω θα σε πληρώσει ο πάροχος, αν ανέβεις, τότε θα πληρώσεις εσύ».

«Δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί κανείς, πρέπει πρώτα να διαβάσει αυτά που έχουν δώσει οι πάροχοι», συμπλήρωσε.

Σκυλακάκης στο MEGA: «Περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο για να διαλέξετε τιμολόγια ρεύματος»
Το υπουργείο Ενέργειας μάλιστα συστήνει αναμονή μέχρι την 1η Ιανουαρίου για συγκρίσεις στα τιμολόγια, όπως ανέφερε στο MEGA ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Να περιμένουν οι καταναλωτές να δουν πρώτα τα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου και με ένα απλό κλικ μέχρι τέλος Ιανουαρίου μπορούν να διαλέξουν. Δεν χρειάζεται να βιαστούν», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ