Οικονομία

Διόδια: Αυξήσεις απο το νέο έτος - Ποιό θα είναι το κόστος;

Από τη νέα χρονιά, το κόστος στα διόδια αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 7,6-7,7%, καθώς έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των παραχωρησιούχων, αποφασίστηκε η αύξηση αυτή.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026 και οι παραχωρησιούχοι να απορροφήσουν ένα μέρος αυτής. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, πριν από λίγες ημέρες οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε συμφωνία και έτσι οι παραχωρησιούχοι πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ενημερώσουν και τυπικά το υπουργείο Υποδομών (όπως οφείλουν από τις συμβάσεις παραχώρησης) για το ύψος της αύξησης που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κόστος των διαδρομών

Σε περίπτωση που τελικά η αύξηση είναι στο 7,63%, η διαδρομή ενός αυτοκινήτου από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη θα κοστίζει 33,75 ευρώ (έναντι 31,35 ευρώ), η διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα (μέσω γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου) διαμορφώνεται στα 41,15 ευρώ (έναντι 38,25 ευρώ), η διαδρομή Αθήνα - Πάτρα στα 12,70 ευρώ (έναντι 11,80 ευρώ) και η διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα στα 15 ευρώ (έναντι 13,95 ευρώ σήμερα).

Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές, καθώς το ύψος του διοδίου σε κάθε σταθμό στρογγυλοποιείται (συνήθως προς τα κάτω).

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η «Καθημερινή», οι νέες τιμές ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου από τους παραχωρησιούχους (Ολυμπία Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Μορέα, Γέφυρα Α.Ε.).

Οσο για το υπόλοιπο 6%, οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν να «απορροφήσουν» ένα μικρό μέρος (το 2%) και το υπόλοιπο να επιβαρύνει τα διόδια του 2025 και του 2026 (θα προστίθεται 2% κάθε έτος στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή).
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ