Οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καταστρέψει οικονομικά τα κράτη της Ευρώπης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μείωσε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσε σημαντικά τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, όπως υποστηρίζει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, στην οποία προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν αρνητικές επιπτώσεις, όπως αναφέρει το Reuters.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη αντιμετώπισε έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και απότομη συρρίκνωση των οικονομιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Αφού εξέτασαν τις επιπτώσεις του πολέμου στις οικονομίες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ήταν 0,1% έως 0,7% υψηλότερη το τέταρτο τρίμηνο του 2022, εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία .

Επίσης, ο πληθωρισμός σε καθεμία από τις αναφερόμενες χώρες θα ήταν 0,2% έως 0,4% χαμηλότερος, στο ίδιο σενάριο. «Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερες μεσοπρόθεσμα , ειδικά όσον αφορά την πραγματική οικονομία», όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της μελέτης. «Μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι διπλάσιο», αναφέρει επίσης η αναφερόμενη μελέτη.

Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, καθώς το ΑΕΠ της θα ήταν 0,7% υψηλότερο και ο πληθωρισμός θα ήταν 0,4% χαμηλότερος το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία.

Η Μεγάλη Βρετανία επηρεάστηκε επίσης, η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7% και ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2%. Η Γαλλία θα είχε 0,3% χαμηλότερο πληθωρισμό και 0,1% υψηλότερο ΑΕΠ χωρίς τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ ο πληθωρισμός της Ιταλίας θα ήταν 0,2% χαμηλότερος και το ΑΕΠ 0,3% υψηλότερο.

Στην περίπτωση της Ελβετίας, το ΑΕΠ θα ήταν 0,3% υψηλότερο και ο πληθωρισμός 0,4% χαμηλότερος, χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία, ισχυρίζονται οι συντάκτες της μελέτης. Επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιο κοντά στην Ευρώπη από τους προηγούμενους πολέμους, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης πληγεί περισσότερο από τους πρόσφυγες και τις στρατιωτικές δαπάνες από ό,τι στο παρελθόν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή