Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Θα πούμε το λάδι... λαδάκι και το ψωμί... ψωμάκι! Νέες αυξήσεις από Σεπτέμβριο -Στα 130 ευρώ ένας τενεκές λάδι στην Αχαΐα

Η μειωμένη φετινή παραγωγή, η έλλειψη αποθεμάτων, λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε και η ξηρασία, που έχει καταγραφεί στις χώρες – παραγωγούς του ελαιόλαδου είναι οι βασικοί παράγοντες, που εκτόξευσαν την τιμή του στα ύψη τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, όμως, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο άσχημα.

Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, που ήταν μεγάλης διάρκεια και διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, κατέστρεψαν, εκτός των άλλων, ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού ελαιώνα.

Eτσι, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις η αναμενόμενη παραγωγή θα πιεστεί ακόμα περισσότερο και θα κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους.

Στα 130 ευρώ ένας τενεκές λάδι στην Αχαΐα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ στον ελαιώνα Αχαΐας, φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών – της έντονης ξηρασίας- δεν υπάρχει καρπός…

“Θα πούμε το λάδι λαδάκι”, δηλώνουν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί, που βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι φωτιές, όπως λένε, επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο φεύγει από τον παραγωγό της Αχαΐας προς 8 με 10 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο η τιμή παραγωγού ήταν στα 4,20 με 4,30 ευρώ/κιλό.

 

“Θα πούμε το λάδι λαδάκι” λένε οι παραγωγοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 – 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 – 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.

  • Μάλιστα, η αγορά αναμένει περαιτέρω εκτόξευση των τιμών του ελληνικού λαδιού, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να συνεχίζει να σπάει «ρεκόρ».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου νέας σοδειάς ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του λαδιού σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

  • Ειδικότερα, η λιανική τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως και τα 14 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Την ίδια ώρα παράγοντες της εγχώριας αγοράς δεν βλέπουν να σταματάει σύντομα το ανοδικό ράλι, αφού η φετινή παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι μειωμένη.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι.

  • Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. 

Η τιμή των αλεύρων συμπαρασύρει την τιμή του ψωμιού - Στα ύψη και τα οπωροκηπευτικά

Λιγότερο ψωμί στο τραπέζι θα αναγκαστούν να βάζουν οι ελληνικές οικογένειες, καθώς η τιμή του ανεβαίνει διαρκώς και οι συνοικιακοί φούρνοι φαίνεται πως θα ακολουθήσουν με αυξήσεις.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στα ελληνικά νοικοκυριά με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις.

Πλέον ως «αγαθό για λίγους» θα μπορούν να χαρακτηριστούν βασικά προϊόντα όπως τα εποχιακά φρούτα και τα λαχανικά ενώ ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων αναμένεται σε σιτηρά και έλαια με το ψωμί να θεωρείται είδος πολυτελείας!

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πολλοί φούρνοι αδυνατούν να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων που φτάνουν το 10%.

Πιο συγκεκριμένα, οι γενικότερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το φετινό καλοκαίρι, φαίνεται πως έχουν πιέσει την παραγωγή σιταριού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όπως και στη χώρα μας, την Ελλάδα ,με αποτέλεσμα στο αλεύρι, να παρατηρείται αύξηση από 7 έως 10%, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω σε όλα τα αρτοσκευάσματα.

Κάπως έτσι, από τον Μάρτιο του 2022 η φρατζόλα των 350 γρ. κοστίζει από 90 λεπτά έως 1 ευρώ και του μισού κιλού από 1,10 ευρώ έως 1,30 ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ