Οικονομία

ΕΚΤ - FED: Πάουελ vs Λαγκάρντ - Ποιος θα «νικήσει» πρώτος τον πληθωρισμό;

Μέσα σε ένα κλίμα παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και ακρίβειας, η καταπολέμηση του πληθωρισμού και το μπαράζ στις αυξήσεις επιτοκίων αποτελούν το νούμερο ένα θέμα συζήτησης ανάμεσα σε αναλυτές και ανθρώπους της αγοράς.

Σύμφωνα με το Ot.gr, το φως της δημοσιότητας μοιραία πέφτει στις κινήσεις των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της Fed, και δη των επικεφαλής τους, Κριστίν Λαγκάρντ και Τζερόμ Πάουελ, αντίστοιχα.

Η «καυτή πατάτα» του πληθωρισμού

Η «καυτή πατάτα» του πληθωρισμού έμελε να πέσει στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ και του Τζερόμ Πάουελ.

Αμφότερες, και η ευρωπαϊκή και η αμερικανική οικονομία, έχουν θέσει σαν στόχο για τον πληθωρισμό το 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aν και σημείωσε άνοδο στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, το 3,2% είναι πολύ πιο κοντά στον στόχο που έχουν θέσει οι δύο τράπεζες.

Πριν από ένα έτος και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2022, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 9,1%, και από τότε με εξαίρεση τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζει συνεχώς πτωτικές τάσεις.

Εν τω μεταξύ, πτώση παρουσιάζει ο πληθωρισμός και στην ευρωζώνη, αλλά ο δρόμος για το 2% φαίνεται να είναι πιο μακρύς.

Τον Ιούλιο, συνέχισε την καθοδική του πορεία, διαμορφούμενος στο 5,3%, από 5,5% τον Ιούνιο, σε εναρμόνιση με τις εκτιμήσεις, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε την ελάχιστη αρνητική μεταβολή της τάξεως του -0,1%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στάσιμος στο 5,5% τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 5,4%.

Τα προβλήματα της Ευρωζώνης

Ενα ενδεχομένως μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι διαφορές στον πληθωρισμό ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι χαώδης.

Χαρακτηριστικά, η Σλοβακία κατέγραψε ποσοστό 10,1% τον Ιούλιο, ενώ στον αντίποδα στο Βέλγιο ο πληθωρισμός υπερέβη το συνολικό στόχο της ΕΚΤ, αφού μειώθηκε στο 1,6%. Αντίστοιχα, και άλλες χώρες όπως η Ισπανία και το Λουξεμβούργο φαίνεται να έχουν βρει τη «μαγική συνταγή», με πληθωρισμό 2% και 2,1% αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, η Ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει και το «πρόβλημα« της Γερμανίας, καθώς η ατμομηχανή της Ευρώπης είχε εισέλθει σε ύφεση τον χειμώνα και έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και εξακολουθούν να βλέπουν τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, με τις προοπτικές για το 2024 επίσης να μετατοπίζονται στο 0,8% από 1%.

 

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι  της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Κάζακς, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Breakingthenews.

Παρόλα αυτά, σημείωσε στην συνέντευξή του στο TV3 της Λετονίας την Πέμπτη, ότι τυχόν πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων από εδώ και πέρα «θα είναι μικρές».

«Φοβού τα γεράκια»

Η ING Groep NV, η Rabobank και η Saxo Bank A/S ποντάρουν σε γερακίσια στάση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και πάλι και εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό από το να παρασύρονται όλο και πιο ψηλά.

H Fed

Aνοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων αφήνει η Federal Reserve, καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους σχετικά με τον ρυθμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Οι συζητήσεις έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη ανησυχούν ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμα τελειώσει και θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετη αυστηρότερη δράση που συνεπάγεται ακόμα περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

To δίλημμα

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον κύκλο σύσφιγξης, καθώ οι πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι αφόρητες, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ύφεσης, έστω και ήπιας.

Συνολικά, για το μέλλον της πολιτικής, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σημειώνουν από την μία πλευρά τους κινδύνους μιας απότομης χαλάρωσης της πολιτικής αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουν και τον κίνδυνο της συρρίκνωσης της οικονομίας εξαιτίας μιας περαιτέρω νομισματικής σύσφιγξης.

Πάουελ vs Λαγκάρντ

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, παραμένει εδώ και καιρό σταθερός στην θέση του, ότι η Fed θα αποφασίζει για την πορεία των επιτοκίων από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, πάντα με βάση τα εκάστοτε δημοσιονομικά στοιχεία.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει σε κάθε τόνο ότι οποιαδήποτε απόφαση για παύση στην άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ακολουθήσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, «θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου πολιτικής ή ίσως μια παύση», είπε στην εφημερίδα Le Figaro. «Μια παύση, όποτε κι αν συμβεί, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα είναι απαραίτητα οριστική».

Να σημειωθεί, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη προβεί σε μία πάυση επιτοκίων συγκριτικά με την ΕΚΤ, γεγονός που σε συνάρτηση με τον πιο κοντινό στο τελικό στόχο πληθωρισμό, ενδεχομένως να σημαίνει κάτι.

Και αυτό δεν είναι άλλο, από το ότι, ενδεχομένως, η Fed θα τερματίσει πρώτη την κούρσα των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ