Οικονομία

Στοίχημα για την οικονομία! Moody's, Goldman Sachs & Société Générale: Έρχεται ραγδαία αναβάθμιση της Ελλάδας λόγω τουρισμού και ξένων κεφαλαίων

Σύμφωνα με τους financial times “η έκπτωση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με αυτές της Ιταλίας διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1999, αφού ο Κ.Μητσοτάκης εξασφάλισε μεγάλη εκλογική νίκη, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες αντιλήψεις των επενδυτών ότι η Αθήνα είναι πλέον λιγότερο επικίνδυνη από τη Ρώμη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού χρέους μειώθηκε κατά περισσότερο από 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,85% τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, αφού απομένουν μόλις τέσσερις έδρες  για κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η νέα ψηφοφορία έχει οριστεί για τον επόμενο μήνα. Οι αποδόσεις πέφτουν καθώς οι τιμές αυξάνονται. Η κίνηση σημαίνει ότι το χάσμα , ή  spread, στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων είναι πάνω από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, και τώρα βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1999, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το ιταλικό χρέος αποδίδει 4,3%. Η Ελλάδα και η Ιταλία θεωρούνται δύο από τις πιο επικίνδυνες αγορές χρέους στην ΕΕ, αλλά οι αποδόσεις του ελληνικού χρέους ήταν παραδοσιακά οι υψηλότερες από τις δύο, αντανακλώντας τις ανησυχίες της αγοράς για το χρέος της χώρας.

Οι αποδόσεις της εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους το 2011 και το 2012.

Μερικές φορές το spread έγινε για λίγο αρνητικό, που σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας ήταν χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, κυρίως στα τέλη του 2019.

Πιο πρόσφατα, το spread έγινε και πάλι αρνητικό τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και διευρύνθηκε καθώς η Ελλάδα πλησιάζει πιο κοντά στην αποκατάσταση της επενδυτικής της βαθμίδας.

«Για μια φορά, η Ελλάδα τα κατάφερε», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg.

«Η Ιταλία αποδίδει εξαιρετικά καλά υπό την Τζόρτζια Μελόνι. Αλλά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή μεταξύ των πιο σημαντικών χωρών της ευρωζώνης», είπε ο ίδιος.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ήταν μεταξύ των αγορών ομολόγων με τις καλύτερες επιδόσεις της ΕΕ φέτος.

Ο δείκτης ICE Bank of America των ιταλικών ομολόγων δείχνει συνολική απόδοση 2,7 τοις εκατό από έτος μέχρι σήμερα, ενώ ο ελληνικός δείκτης έχει κερδίσει 4,2 τοις εκατό.

Αυτό συγκρίνεται με απόδοση 1,2 τοις εκατό για την ευρωζώνη.

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων τη Δευτέρα περιόρισε τη διαφορά τους με τα γερμανικά ομόλογα  στις 136 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.

Η προηγούμενη άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων ήταν πιθανό να τροφοδοτήθηκε από επενδυτές τύπου «fast money» που αγόραζαν τα ομόλογα σε προκαταρκτική αναβάθμιση σε κατάσταση επενδυτικού βαθμού, κάτι που θα άνοιγε τα ελληνικά ομόλογα σε μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών, λένε οι αναλυτές.

Ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη Rabobank, είπε ότι τα hedge funds ενίσχυσαν την ελληνική αγορά ομολόγων την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Sean Kou, υπεύθυνο στρατηγικής για τα επιτόκια στη Société Générale, «μια αναβάθμιση [επενδυτικού βαθμού] [για την Ελλάδα] έχει την σειρά της τώρα».

Μετά την άνοδο στο 206 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 171 τοις εκατό πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2012 και έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μείωσης του χρέους στον κόσμο.

Αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται το 2023, υποβοηθούμενη από τον υψηλό πληθωρισμό, την ανθεκτική ανάπτυξη και το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη, η Ελλάδα επωφελείται επίσης από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του χρέους της εξακολουθεί να ανήκει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ που τη διέσωσαν πριν από μια δεκαετία και επομένως είναι «λιγότερο εκτεθειμένη σε αυξήσεις επιτοκίων από άλλες οικονομίες».

Ο Steffen Dyck, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody's, δήλωσε ότι "το εκλογικό αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου ήταν «πιστωτικά θετικό» για την Ελλάδα, καθώς «θα υποδείξει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές» και θα βελτίωνε «τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση» του το χρέος της χώρας".

Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάκτησης της θέσης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια απώλειας αυτής της σημαντικής πιστοληπτικής ικανότητας, σηματοδοτώντας μια απότομη ανατροπή για μια οικονομία που αναστατώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετική οικονομική ιστορία», λέει ο Filippo Taddei, ανώτερος οικονομολόγος για τη Νότια Ευρώπη στη Goldman Sachs.

Τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία; Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετική οικονομική ιστορία. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτόν που αναμένουμε ότι θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Κοιτάζοντας μπροστά για το 2024, βλέπουμε ότι αυτό το χάσμα υποχωρεί σε κάτι λίγο κάτω από το 2%, αλλά εξακολουθεί να είναι μια οικονομία που αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τις αντίστοιχες.

Επιπλέον, η Ελλάδα βλέπει  τον πληθωρισμό να μειώνεται πιο γρήγορα από τις αντίστοιχες χώρες της. Έτσι, σε γενικές γραμμές, έχουμε μια πολύ δυνατή ανάπτυξη  από την Ελλάδα.

Πώς ανατράπηκε η προηγούμενη κατάσταση στην χώρα;

Στην αρχή, η ανάκαμψη ήταν αργή και σταδιακή. Θυμηθείτε, για την Ελλάδα μιλάμε για μια οικονομία που έχασε περισσότερο από το ένα τρίτο του ΑΕΠ της από την κορύφωσή της στο κατώτατο σημείο το 2013.

Μετά άρχισε σιγά σιγά να αναρριχείται, με λίγα χρόνια αργής ανάπτυξης. Αυτό το μέρος της ιστορίας δεν προκαλεί έκπληξη γιατί όταν χάνετε τόσο μεγάλο μέρος του ΑΕΠ σας, η ανάπτυξη θα είναι άπιαστη όσον αφορά την ικανότητα μιας χώρας να επενδύει, να παράγει κεφάλαιο και να ενθαρρύνει την παραγωγικότητα.

Υπάρχει ένα δυναμικό στοιχείο, ειδικά στον τουρισμό, ο οποίος είναι μέρος της ιστορίας της χώρας και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αλλά ο κύριος μοχλός είναι η ανάκαμψη των κεφαλαιακών δαπανών και του σχηματισμού κεφαλαίων, αυτό που γενικά αναφέρεται ως επένδυση.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει την παραγωγική της ικανότητα, όσον αφορά περισσότερες εγκαταστάσεις, κτίρια και μηχανήματα. Αυτός είναι ένας κρίσιμος οικονομικός μοχλός και κάτι στο οποίο δεν έχουμε δει μεγάλη δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια’, καταλήγει ο ειδικός.

Η ευκαιρία είναι μπροστά μας και οι δυνατότητες σε συνδυασμό με πιθανό μπαράζ εξορύξεων σε Ιωάννινα, Ιόνιο και νότια της Κρήτης ανοίγουν νέους ορίζοντες, που πρέπει να τους εκμεταλευθούμε για τις επόμενες γενιές και  κυρίως για την νεολαία μας που μεταναστεύει στο εξωτερικό. Αν αποτύχουμε δεν θα μας το συγχωρέσει ούτε η ιστορία μας.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ