Οικονομία

Σκρέκας: Ξεκινά στις 2 Μαΐου το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «η Ελλάδα έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα» όσον αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, με την ενίσχυσή τους κατά 70% μέσα στην τελευταία 4ετία. Απώτερος στόχος είναι έως το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλα, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έχει προγραμματιστεί ο πρώτος διαγωνισμός για μπαταρίες. Όπως εξήγησε, οι μπαταρίες και τα συστήματα αντλησιοταμίευσης είναι απαραίτητα για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί τις ώρες μετά τη δύση του ήλιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη υπάρχουν χρονικά διαστήματα όπου το 100% της τοπικής κατανάλωσης αλλά και των εξαγωγών καλύπτεται από «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Παρʼ όλα αυτά δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνει περικοπή της παραγωγής των ΑΠΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η ενεργειακή δημοκρατία αποτελεί επίσης βασική παράμετρο για την «πράσινη» μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προανήγγειλε, την επόμενη Τρίτη (2 Μαΐου) θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποδοχή αιτήσεων επιδότησης φωτοβολταϊκών και μπαταριών από νοικοκυριά και αγρότες.

Όπως τόνισε ο υπουργός, με την εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για ρεύμα μέσω της ηλιακής ενέργειας. Έτσι, θα συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και θα μειώσουν σημαντικά τους λογαριασμούς τους. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα καινοτόμο, απαριθμώντας τις υπόλοιπες δράσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση (Εξοικονομώ, επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα), τα οποία θα ενισχύσουν τη διείσδυση των «πράσινων» εφαρμογών στον οικιακό τομέα.

Ο κ. Σκρέκας περιέγραψε το πλέγμα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως την ενίσχυση της διαφοροποίησης στην προμήθεια φυσικού αερίου, με την εγκατάσταση του FSU στη Ρεβυθούσα. Αναφέρθηκε επίσης στις επιδοτήσεις συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί έως τώρα, για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος και αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις πρωτοβουλίες της Βουλγαρίας για την «πράσινη» μετάβαση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού της συστήματος, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Ατανάς Πεκάνοφ. Σύμφωνα με τον κ. Πεκάνοφ, σημαντικό «όχημα» για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων θα αποτελέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει καταρτίσει η χώρα, με προβλέψεις για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, την ενίσχυση των δικτύων, καθώς και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η Βόρεια Μακεδονία κατάφερε να αντεπεξέλθει στην κρίση χάρις στη συνδρομή των φιλικών γειτονικών της χωρών (Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα), συνεπικουρούμενη από το γεγονός ότι αποδείχθηκε ήπιος ο χειμώνας. Όπως σημείωσε, η ενέργεια αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, η οποία θα πρέπει να εμβαθυνθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 1,8 δισ. αφορούν τον ενεργειακό κλάδο. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Πάολο Γκάλο, σημείωσε ότι το φυσικό αέριο (και η ηλεκτροπαραγωγή με το ίδιο καύσιμο) θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ