Οικονομία

Wall Street: Ολοκληρώθηκε η χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο - Οριακά κέρδη

Συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές στα πρόσημα για όλους τους δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές δυσκολεύονταν να βρουν κατεύθυνση εν μέσω των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και των αντικρουόμενων μηνυμάτων για την πορεία της οικονομίας. Πάντως, ο εβδομαδιαίος απολογισμός ήταν αρνητικός.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 33.809,03 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07%, ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.133,52 μονάδες αυξημένος κατά 0,09%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βελτιώθηκε κατά 0,11% στις 12.072,46 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τον Dow Jones όπως και για τον S&P 500 ήταν η χειρότερη εβδομάδα σε επιδόσεις από τον Μάρτιο, ενώ αρνητικός είναι ο απολογισμός και για τον Nasdaq.

Τα μηνύματα

H συνεχιζόμενη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων συνέχισε να στέλνει αντιμαχόμενα μηνύματα στους επενδυτές, καθώς σε αρκετές επιχειρήσεις τα στοιχεία τριμήνου δεν είναι τόσο αρνητικά, όμως οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες παραμένουν δυσοίωνες.

Στις καλές ειδήσεις της ημέρας τα θετικά αποτελέσματα του κολοσσού Procter & Gamble, που κινήθηκε άνω των προβλέψεων σε επίπεδο πωλήσεων και κερδών.

Απρόσμενο και το άλμα του σύνθετου PMI της S&P Global σε υψηλό έντεκα μηνών κόντρα στις επιφυλακτικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Ο δείκτης αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο του από το Μάιο του 2022, συμπληρώνοντας έτσι τον τρίτο συνεχόμενο μήνα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αβεβαιότητα για τη Fed

Οι αντοχές στα μάκρο διευκολύνουν, ωστόσο, τη ρητορική των γερακιών στους κόλπους της Fed, που θέλουν την κεντρική τράπεζα να παραμένει εστιασμένη στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων με νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να ποντάρουν σε μια τελευταία, μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες, στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας, στις αρχές Μαίου, όμως οι διαφορετικές εκτιμήσεις από τα στελέχη της Fed στέλνουν το μήνυμα πως το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων δεν έχει «κλειδώσει».

Κατά τον γνωστό γκουρού των αγορών Μοχάμεντ Ελ Εριάν το τοπίο που έχει διαμορφωθεί καθιστά δύσκολο το έργο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που πρέπει να διαχειριστεί πλέον όχι δύο, αλλά τρία σημαντικά εμπόδια, τον υψηλό πληθωρισμό, τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, καθώς και την χρηματοοικονομική αστάθεια που προστέθηκε στην εξίσωση από τον περασμένο μήνα. Κι αυτό διότι η αστάθεια αυτή εκτιμάται πως μπορεί να φέρει περιορισμό των πιστώσεων πυροδοτώντας ένα ντόμινο που θα επηρεάσει την οικονομία συνολικά, εξέλιξη που το συμβούλιο δύσκολα θα μπορεί να αγνοήσει.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...