Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

«Κοκκίνισε» το ταμπλό της Wall Street: Τα εταιρικά αποτελέσματα βύθισαν τους δείκτες - O αντίκτυπος της Tesla

«Κοκκίνισε» το ταμπλό της Wall Street, με όλους τους επιμέρους δείκτες να κλείνουν με απώλειες, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Tesla, αλλά και στα νεότερα μηνύματα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Σύμφωνα με το Newmoney.gr, ο βιομηχανικός Dow Jones κινήθηκε πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης και, αν και σταδιακά οι απώλειες του διευρύνθηκαν έως και στις 200 μονάδες, τελικά «έκλεισε» στις 33.786,55 μονάδες με κάμψη ύψους 0,32%. Αντιστοίχως πτώση ύψους 0,59% στις 4.129,95 μονάδες κατέγραψε ο S&P 500, ενώ σημαντική πίεση δέχτηκαν και οι τεχνολογικές μετοχές με αποτέλεσμα ο Nasdaq να διαμορφωθεί στις 12.059,56 μονάδες μειωμένος κατά 0,80%.

Παρά το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι τώρα δεν έχουν κινηθεί πολύ μακριά ή πολύ κάτω από τις προβλέψεις, οι περισσότερες έχουν εκδώσει αρνητικό guidance για το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που θα επηρεάσει και την εικόνα της χρονιάς συνολικά, δημιουργώντας βαρύ κλίμα στην αγορά.

O αντίκτυπος της Tesla

Ειδικά η Tesla σκόρπισε απογοήτευση στους μετόχους, καθώς ανακοίνωσε μείωση των καθαρών εσόδων κατά τουλάχιστον 20% σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο, ενώ η πίεση στα έσοδα της με δεδομένο και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό την ώθησε ήδη να ανακοινώσει νέο γύρο περικοπών στις τιμές σε αρκετά από τα μοντέλα της. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε «βουτιά» την μετοχή της που βρέθηκε να χάνει περίπου 11%!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου, που κινούνται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και τρεις εβδομάδες έχοντας απολέσει τα κέρδη που απέφερε η ανακοίνωση της νέας περικοπής της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, επιβάρυναν την πορεία των μετοχών των εταιρειών του κλάδου. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες χαμένες οι μετοχές των ConocoPhillips, Marathon Oil και APA.

Αβεβαιότητα για τη Fed

Μέσα στο κλίμα αυτό προφανώς η αβεβαιότητα από το μέτωπο της επιτοκιακής πολιτικής της Fed προφανώς δεν βοηθά. Αν και οι traders επιμένουν να ποντάρουν σε μια τελευταία, μετριοπαθή, αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο μήνα, αλλά και σε αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής με μειώσεις των επιτοκίων πριν τα τέλη της χρονιάς, τόσο αξιωματούχοι της Τράπεζας όσο και κορυφαία ονόματα της επιχειρηματικής αγοράς δεν συμφωνούν.

Από τους αξιωματούχους της Fed τα μηνύματα παραμένουν αντικρουόμενα, καθώς τα… γεράκια δεν φαίνονται έτοιμα να ενδώσουν εύκολα σε παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων σε επίπεδα λίγο πάνω από το 5%, παρά το γεγονός ότι από τα μακροοικονομικά στοιχεία υπάρχουν δείγματα επιβράδυνσης της οικονομίας.

Αντιστοίχως και από μεγάλα ονόματα της Wall Street δεν υπάρχουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Blackstone, Τζόναθαν Γκρέι, υποστήριξε σε συνέντευξη του πως «βλέπει» τα επιτόκια να παραμένουν ψηλά για μεγάλο χρονικά διάστημα, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο η αγορά να έχει υπερτιμήσει το πόσο γρήγορα η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ανάλογη άποψη έχουν εκφράσει, τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan όσο και ο Λάρυ Φινκ της Blackrock.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ