Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Αλλάζουν όλα! Ξένοι επενδυτές καθιστούν την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο ενέργειας υγροποιημένου φυσικού αερίου

Ξένοι επενδυτές κινούνται πλέον ταχύτατα για να επεκτείνουν την χωρητικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Ελλάδα, η οποία μετατρέπεται ταυτόχρονα σε πραγματικά μεγάλο περιφερειακό κόμβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ίδιοι επενδυτές επεκτείνουν τις εξελίξεις ώστε να αυξηθεί η ικανότητα της χώρας μας να εισάγει και να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθιερώνοντας την ελληνική επικράτεια ως τον πρωταρχικό κόμβο για εισαγωγές LNG στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και βασικό άξονα στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

Επί του παρόντος, μεγάλα έργα που σχετίζονται με το LNG – είτε υπό κατασκευή, είτε επεκτείνονται ή σχεδιάζονται, είτε  βρίσκονται σε εξέλιξη σε πέντε τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αυτά τα έργα θα υπερδιπλασιάσουν την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίζει  τεράστιες ποσότητες LNG.

Τα έργα που υλοποιούνται είναι δύο αποθήκες LNG κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης στη βόρεια Ελλάδα, μία  κοντά στον Βόλο και δύο κοντά στην Αθήνα.

Αυτές οι κινήσεις έρχονται καθώς η Ευρώπη αυξάνει δραματικά τις εισαγωγές LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG, εμφανίζοντας μια αύξηση άνω του 60% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτές οι ποσότητες περιλαμβάνουν αρκετά δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που διακινούνται μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα, του μοναδικού τέτοιου τερματικού στα Βαλκάνια, όπου η τιμή των θέσεων ελλιμενισμού έχει εκτιναχθεί περίπου 250% λόγω της αυξανόμενης συμφόρησης παραδόσεων στην ΕΕ.

Παραδοσιακά, καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η Ελλάδα έχει γίνει καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου τους έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Έκτοτε, οι ελληνικές εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2021.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει εξάγει 20,41 TWh φυσικού αερίου σε άλλες αγορές της ΕΕ, έναντι 5,17 TWh το 2021 και αντιπροσωπεύει αύξηση 295%.

Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν κυρίως την εισαγωγή και επανεξαγωγή αποστολών LNG.

Αυτά θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς η Ελλάδα ενισχύει επίσης τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών μέσω του πρόσφατα ολοκληρωμένου αγωγού Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα προμηθεύει τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο από τότε που η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας στα ανοικτά της Αθήνας στο νησί της Ρεβυθούσας. Η Βουλγαρία αναμένει να συνάψει περισσότερες συμφωνίες LNG με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι αποθήκες υγροποιημένου αερίου σε συνδυασμό με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Αίγυπτο και Ισραήλ στην χώρα μας, θα μεταβάλουν το οικονομικό τοπίο τα επόμενα 50 χρόνια, καθορίζοντας τις πολιτικές και τις στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ