Οικονομία

Με τριήμερο ράλι ανέβηκε στις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,35% στις 823,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 823,85 μονάδων (+2,44%) και 810,00 μονάδων (+0,72%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,34 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,10 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,03 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,57%  στις 1.984,25 μονάδες, ενώ στο +1,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.265,75 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,02% στις 535,55 μον.

Η συσσώρευση πέριξ των 790 μονάδων λύθηκε σήμερα επιβεβαιώνοντας την ανοδική κίνηση της αγοράς. Μάλιστα, λύθηκε με αποφασιστική διάσπαση της αντίστασης των 815 μονάδων, με την αγορά να προσθέτει πάνω από 30 μονάδες και να βρίσκεται στα επίπεδα που άφησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά και σε εκείνα που άρχισε το προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέβαια, για ακόμη μία φορά ακολούθησε τις διεθνείς εξελίξεις και το κλίμα των αγορών, επιβεβαιώνοντας ότι οι αγοραστές υπάρχουν στα τερματικά, αλλά χρειάζονται μια σπίθα θετική για να μπορέσουν να αναλάβουν και πάλι τα ηνία της αγοράς.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το ΧΑ μπορεί να δώσει, έστω και βραχυπρόθεσμα, μια ανοδική διέξοδο σε κεφάλαια που προσπαθούν να επωφεληθούν από τη διεθνή αντίδραση. Είναι μια αγορά που υπολείπεται της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, ενώ έχει και πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις σε πάρα πολλούς τομείς. Εάν συγκριθεί μάλιστα με τις ομοειδείς της, τότε τα πλεονεκτήματα της έκθεσης στη Λ. Αθηνών υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Η ανάβαση σε υψηλότερα επίπεδα μέσο-μακροπρόθεσμα πάντως μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς παρά τη βελτίωση που παρατηρείται διεθνώς στις αγορές, δεν σημαίνει ότι οι αβεβαιότητες έχουν εκλείψει. Τουναντίον μάλιστα, δεδομένου του ότι εισερχόμαστε σε ένα δύσκολο εξάμηνο κατά το οποίο θα δοκιμαστούν οι αντοχές μεγάλων οικονομιών και αγορών του πλανήτη, πόσο μάλλον της ελληνικής οικονομίας χρηματιστηριακής κοινότητας.

Ωστόσο, ένας σημαντικός καταλύτης που μπορεί να υπάρξει, αν και ακόμη οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου είναι χαμηλές, είναι οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ή ίσως και να τον παγώσουν. Ένα τέτοιο σενάριο θα επιβεβαιωθεί εάν συντρέξουν δύο λόγοι: είτε ο πληθωρισμός αποκλιμακωθεί πιο γρήγορα από ότι αναμένεται, αφήνοντας χώρο για μια λιγότερο αυστηρή νομισματική πολιτική, είτε η οικονομία διολισθήσει τόσο βαθιά στην ύφεση που χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση στις νομισματικές συνθήκες ώστε να μειωθεί ο ρυθμός συρρίκνωσης.

Η πρόσφατη αντίδραση πάντως της Bank of England στις αναταράξεις της αγοράς (πτώση της λίρας, αύξησης των επιτοκίων κλπ), έδειξε ότι οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν το βαθμό ευελιξίας τους, σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Στο ταμπλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 5,77%, με την Aegean και την Alpha Bank να ακολουθούν με +4,47% και +4,22% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank και άνω του 2% σε Λάμδα, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Η άνοδος σε Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκελισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η Quest έχασε 0,90% και η Jumbo υποχώρησε κατά 0,15%.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης