Οικονομία

Ερντογάν σε Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Μειώστε και άλλο τα επιτόκια

Μάλιστα χθες ο Ταγίπ Ερντογάν είχε στείλει σαφές μήνυμα στην Τράπεζα λέγοντας πως αναμένει μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το τελευταίο δίμηνηο η εντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 12%, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές την ώρα που ο πληθωρισμός κάλπαζε με 80% τον Αύγουστο.

Οι μειώσεις επιτοκίων αποτελούν μέρος της πολιτικής που εφαρμόζει ο Ερντογάν για να μειώσει τον πληθωρισμό στην Τουρκία που βρίσκεται σήμερα σε υψηλό 24 ετών, όπως αναφέρει το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων της Τουρκίας, ο Ερντογάν εμφανίστηκε και πάλι πεποισμένος πως η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού.

«Μειώσαμε το επιτόκιο στο 12%. Είναι αρκετό; Όχι, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να μειωθεί περαιτέρω», τόνισε. «Συζητήθηκε το ζήτημα με την κεντρική τράπεζα. Υπογράμμισα την ανάγκη για περαιτέρω μείωση (επιτοκίων) στις προσεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο μεταξύ η τουρκική λίρα συνεχίζει τον κατήφορο καθώς μετά την περσινή βουτιά του 44%, φέτος έχει υποχωρήσει κατά 29%.

«Όλη αυτή η κατάσταση είναι μια ωρολογιακή βόμβα», σχολίασε η Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλύτρια του τραπεζικού ομίλου Swissquote.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...