Οικονομία

Eurostat: Εκτινάχθηκε κατά 18% η τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο – Πού η αύξηση ξεπέρασε το 60%

Σύμφωνα με την Eurostat, η μέση τιμή του ψωμιού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά σχεδόν 20% τον Αύγουστο. Όμως υπάρχουν χώρες που η τιμή του αυξήθηκε κατά 33% (στη Λιθουανία) έως και 66% (στην Ουγγαρία)!

Η τιμή του σταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες, ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού κατέγραψε αύξηση μόλις 3% σε ετήσια βάση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση – όπως προαναφέραμε – καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, ενώ οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...