Οικονομία

Ρώσος αναλυτής: Τα τρία σενάρια για την επερχόμενη παγκόσμια κρίση

Ο επικεφαλής αναλυτής της Sovcombank Mikhail Vasilyev, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Prime, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και τα τρία σενάρια μακροοικονομικής ανάπτυξης που είχαν προετοιμάσει προηγουμένως η Κεντρική Τράπεζα.  Δηλαδή, «επιταχυνόμενη προσαρμογή», ​​βασική και «παγκόσμια κρίση».

Διευκρίνισε ότι η μακροοικονομική πρόβλεψη της ρυθμιστικής αρχής είναι για το 2022-2025. Ταυτόχρονα, ήδη από το 2023, μπορεί να σημειωθεί παγκόσμια ύφεση. Μεταξύ άλλων, ο πληθωρισμός, οι κρίσεις τροφίμων και ενέργειας, η πτώση των εισοδημάτων του πληθυσμού, τα νέα κύματα της πανδημίας και οι γεωπολιτικές αντιθέσεις μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομική ύφεση θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω του κινδύνου πτώσης των τιμών του πετρελαίου το επόμενο έτος, είπε. Μεταξύ άλλων, οι χώρες της Ασίας και της Ρωσίας θα αντιμετωπίσουν την κρίση πολύ πιο εύκολα και ο κύριος ''όγκος'' θα πέσει στις οικονομίες των δυτικών χωρών.

''Ο επαναπροσανατολισμός της Ρωσίας προς την Ανατολή και η ανάπτυξη της δικής της παραγωγής θα συμβάλει στη διατήρηση της απασχόλησης και στη μείωση της οικονομικής ύφεσης'', πρόσθεσε ο Βασίλιεφ.

Ενεργειακή κρίση 

Παράλληλα ο Daniel Gros, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), δήλωσε ότι πριν από τον χειμώνα που πλησιάζει, η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, ιδιαίτερα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Τονίζοντας ότι δεν χρειάζονται μεγάλα σχέδια για να ξεπεραστεί η εν λόγω κρίση, ο Γκρος είπε: "Εάν οι κυβερνήσεις επιτρέψουν να αυξηθούν οι τιμές με την αγορά, θα υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για εξοικονόμηση φυσικού αερίου και ενέργειας γενικότερα. Αυτό θα είναι αρκετό για να περάσει ο χειμώνας Ευρώπη. Οι φτωχοί άνθρωποι λαμβάνουν άμεση βοήθεια, μπορούν να διατηρηθούν, αλλά ακόμη και αυτοί πρέπει να πληρώσουν το υψηλό τίμημα για να ενθαρρύνουν την αποταμίευση" είπε.

Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη και η Ασία ανταγωνίζονται για την περιορισμένη δεξαμενή LNG, ο Gros είπε, "Δεν έχει σημασία αν οι ΗΠΑ εξάγουν LNG στην Ευρώπη ή στην Ασία. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να μειώσει την πίεση των τιμών στο φυσικό αέριο βραχυπρόθεσμα. Όχι. Περισσότερα Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περισσότερες αποστολές από άλλες χώρες θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα". 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ