Οικονομία

Ανησυχητικό σήμα από τους εμπόρους πετρελαίου για ευρωπαϊκή ύφεση

Το πιο πρόσφατο μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει ύφεση προέρχεται από τους εμπόρους πετρελαίου, οι οποίοι πωλούν ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο κίνησης ενώ αγοράζουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ντίζελ των ΗΠΑ.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ευρώπη κινδυνεύει περισσότερο από την ύφεση από ό,τι οι ΗΠΑ, καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε έλλειψη ενέργειας και θα πρέπει να μετακυλήσει τις υψηλές τιμές στους καταναλωτές.

Η ύφεση ήταν πάντα μια πολιτικά ευαίσθητη λέξη. Σήμερα, έχει γίνει τόσο ευαίσθητη που ορισμένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί προσπαθούν να την επαναπροσδιορίσουν ώστε να χάσει λίγο από το κεντρί της. 

Η πραγματικότητα της ύφεσης, ωστόσο, είναι αδύνατον να επαναπροσδιοριστεί. Ειδικότερα στην Ευρώπη, οι καταναλωτές αισθάνονται την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο πορτοφόλι τους, το ίδιο και οι έμποροι. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Όταν διαφαίνεται ύφεση, οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες. Οι έμποροι, από την άλλη πλευρά, αρχίζουν να πωλούν.

Ο John Kemp του Reuters ανέφερε στην τελευταία του στήλη για τα hedge funds ότι τα hedge funds και άλλοι θεσμικοί έμποροι πούλησαν το ισοδύναμο του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ευρωπαϊκών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 20 εκατομμύρια βαρέλια. Πρόκειται για σημαντική μείωση της καθαρής θέσης των εμπόρων. 

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα hedge funds και οι διαχειριστές κεφαλαίων αγόραζαν αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης επί ντίζελ, αυξάνοντας τη θέση τους κατά 13 εκατομμύρια βαρέλια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο Kemp υποδηλώνει ότι αυτό είναι ένα μήνυμα ότι οι οικονομικές προοπτικές των αμερικανών εμπόρων είναι πιο λαμπρές από εκείνες των ευρωπαίων ομολόγων τους.

Ίσως οι Αμερικανοί έμποροι απλώς να επιδιώκουν να επωφεληθούν από την έλλειψη ντίζελ για την οποία έγραψε ο ίδιος ο Kemp νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σημείωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αποσταγμένων καυσίμων έχουν πέσει σε κρίσιμα επίπεδα και θα χρειαζόταν μια ύφεση για να διορθωθούν τα πράγματα καταστρέφοντας τη ζήτηση. Διαφορετικά, οι τιμές του ντίζελ θα συνεχίσουν μόνο να αυξάνονται και οι έμποροι θα αγόραζαν προθεσμιακά συμβόλαια ντίζελ.

Όπως και να έχει, ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη είναι σίγουρα πολύ πιο σοβαρός από ενεργειακή άποψη. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι μάλλον αυτάρκεις όσον αφορά το φυσικό αέριο, η Ευρώπη έχει αποκαλυφθεί ότι είναι εξίσου ενοχλητικά εξαρτημένη από τις εισαγωγές του αγαθού. Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου για το φυσικό αέριο, όπου η Ευρώπη ψάχνει τον κόσμο για φιλικό αέριο, με συμβόλαιο spot, αν είναι δυνατόν. Αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως αποτέλεσμα αυτού, η Ευρώπη εκτρέπει τώρα φορτία από την Ασία, που δεν της κάνει φίλους εκεί, και προσπαθεί να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Χάρη στις υπερβολικές τιμές, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Η Γερμανία προετοιμάζεται για τη θέσπιση ενεργειακών δελτίων για τους βιομηχανικούς χρήστες και ενθαρρύνει τη λιτότητα των νοικοκυριών. Η Ισπανία επιβάλλει να διατηρούνται τα κλιματιστικά στους 27 βαθμούς ή και παραπάνω. Και η Νορβηγία μόλις ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΕΕ.

Η νορβηγική ηλεκτρική ενέργεια συνήθως πηγαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία. Ωστόσο, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας, ήταν χαμηλή φέτος και η χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τοπική επάρκεια. Περισσότερα άσχημα νέα για την Ευρώπη που αγωνίζεται, όπου η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παραμένει άνιση.

Η εικόνα δεν είναι όμορφη και νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΔΝΤ έδωσε σήμα ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς συμβούλευσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το πρόσθετο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές για να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας. Το Ταμείο υποστήριξε ότι η οικονομική βοήθεια διατηρεί την κατανάλωση ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, ενώ θα έπρεπε να μειωθεί.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Nomura προέβλεψαν πρόσφατα ότι η ευρωζώνη, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τον Καναδά, είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν ύφεση το 2023.

"Αυτή τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες, πολλές από αυτές έχουν μετατοπιστεί ουσιαστικά σε μία και μόνη εντολή - και αυτή είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό. Η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για να χαθεί. Έτσι θα είναι πολύ επιθετικές", δήλωσε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Nomura για την έρευνα των παγκόσμιων αγορών, Rob Subbaraman.

Προσθέστε σε αυτή την επιθετικότητα των κεντρικών τραπεζών την εξίσου επιθετική στάση που τηρεί η ΕΕ στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία και υπάρχει μια συνταγή για ύφεση ακριβώς εκεί. 

Ο Kemp του Reuters προέβλεψε ότι τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση πριν από το τέλος του έτους. Δυστυχώς, πρόκειται για τις τέσσερις μεγαλύτερες - τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία - πράγμα που σημαίνει ότι ο πόνος θα γίνει αισθητός σε όλο το μπλοκ και στην υπόλοιπη Ευρώπη, επίσης. Το θετικό: οι τιμές των καυσίμων μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται μόλις εγκατασταθεί η ύφεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...