Οικονομία

FED: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης-Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία

Κατά 75 μονάδες βάσης, όπως και ευρέως αναμενόταν, αύξησε τα επιτόκια η Federal Reserve, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωράει ένα ακόμα βήμα στη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής, σε μια προσπάθεια να αναχαίτιση και να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Newmoney.grο Τζερόμ Πάουελ και τα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής επιτροπής αποφάσισαν να αναθεωρήσουν τα επιτόκια στο εύρος 2,25 – 2,5% από 1,5% – 1,75% προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο τελευταίο δίμηνο η Fed προχώρησε σε μια σωρευτική άνοδο των επιτοκίων της κατά 150 μονάδες(από 75 μ.β. τον Ιούνιο και τον Ιούλιο).

Η σημερινή απόφαση ήταν ομόφωνη και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης η Fed στέλνει μήνυμα «ισχυρής δέσμευσης» για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% ενώ υπογραμμίζεται ότι δίνει «ιδιαίτερη προσοχή στους πληθωριστικούς κινδύνους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην αναφορά τους στον αυξημένο πληθωρισμό οι αξιωματούχοι της Fed τον αποδίδουν στην ανακοίνωσή τους στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στις υψηλότερες τιμές για τρόφιμα και ενέργεια και τις «ευρύτερες πιέσεις τιμών», ενώ τονίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ασκεί περαιτέρω ανοδικές πίεσεις στις τιμές.

Αναλύντας τα στοιχεία για την οικονομία η Fed αναφέρει ότι «τα τελευταία στοιχεία για τις δαπάνες και την παραγωγή εμφανίζονται εξασθενημένα», υπογραμμίζει όμως, ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας παραμένουν «ισχυρές, τους τελευταίους μήνες και η ανεργία παραμένει χαμηλή».

Η μάχη για τον πληθωρισμό και ο κίνδυνος για την ανάπτυξη

Η αποψινή απόφαση της Federal Reserve καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού ο οποίος τον Ιούνιο εκτοξεύθηκε στο 9,1% (το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων 10ετιών).

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική έχει και ορισμένα παράπλευρα «θύματα», με κυριότερο όλων την ανάπτυξη. Κι αυτό, διότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι προειδοποιούν ότι η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης, καθώς πέραν των σφιχτών νομισματικών συνθηκών, στις αρνητικές προοπτικές συμβάλλουν τόσο η ενεργειακή κρίση όσο και το «ξεθώριασμα» του μετα-πανδημικού ριμπάουντ.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές περιμένουν από τη Fed περισσότερα στοιχεία σχετικά με το μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φθάσει, ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Εν ολίγοις, για πόσο χρονικό διάστημα θα «θυσιάζει» την ανάπτυξη στο βωμό της τιθάσευσης των ανατιμήσεων.

«Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο. Εάν η Fed συνεχίσει να είναι τόσο σφιχτή για τόσο μεγάλο διάστημα, θα χρειαστεί να αυξήσουμε την πιθανότητα ύφεσης, η οποία αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 60% μέσα στο επόμενο 12μηνο» τονίζει στο CNBC ο Leo Grohowski, επικεφαλής επενδυτής της Bank New York Mellon Wealth Management.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική, ακόμη κι αν η ύφεση κάνει την εμφάνισή της, με τα υψηλά επιτόκια να συνυπάρχουν (για ένα χρονικό διάστημα) με τους αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ.

Την Πέμπτη, η στατιστική υπηρεσία της χώρας θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου. Ας σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε ανεπάντεχα κατά 1,6%. Δεν αποκλείεται και στα προσεχή στοιχεία η μεταβολή του ΑΕΠ να είναι και πάλι αρνητική. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στρατηγική της Federal Rerserve.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρομερά πλήγματα! Εσπευσμένη παρουσία Ακάρ λόγω Βατερλό-Μόλις ανακοινώθηκε χερσαία επίθεση στη Συρία οι Κούρδοι χτύπησαν (Βίντεο)

Εξουδετερώθηκαν 3 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες-Περίεργο τουρκικό βίντεο με υποτιθέμενους...