Κόσμος

A-Quant: Η ΕΚΤ μίλησε ήρθε και η ώρα της Fed

Το κεντρικό γεγονός που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0.50% για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και επιπλέον εισήγαγε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κρίσης του χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης.

Το εργαλείο αυτό ονομάζεται Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) και είναι ένας μηχανισμός παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά, για τη στήριξη των ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσικά θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια εφαρμογής όπως η δημοσιονομική πειθαρχία και η μεταρρυθμιστική διάθεση. Η αύξηση των επιτοκίων όμως πάνω από το 0.25% που οι περισσότεροι εκτιμούσαν, δείχνει μία διάθεση της τράπεζας να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Το κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω μετά την επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, έστω κι αν  η παροχή δεν είναι ακόμα πλήρης. Οι συγκεκριμένες δράσεις και εξελίξεις βοήθησαν το ευρώ να ανακάμψει αλλά όχι στο βαθμό  στον οποίο προσδοκούσαν πολλοί αναλυτές  αγορών.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν είχαμε σημαντικές εξελίξεις, συμβάντα ή ανακοινώσεις. Οι δείκτες PMI στις ΗΠΑ είχαν ανάμικτο πρόσημο ενώ σημαντική εξέλιξη είναι και η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων με το αμερικανικό 10ετές να κλείνει την εβδομάδα στο 2.75%.

Όλα τα βλέμματα πλέον συγκεντρώνονται στη συνεδρίαση της Fed την προσεχή Τετάρτη όπου πιθανολογείται νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0.75% χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο για 1% αύξηση.

Το επενδυτικό συναίσθημα των αγορών εμφανίστηκε βελτιωμένο και αυτό αποτυπώθηκε  στην άνοδο των περισσότερων δεικτών μετοχών και στην  αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου που πάντα συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των επενδυτών που αναζητούν ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο.

Σημαντική κρίνεται η ανάκαμψη του χρυσού μετά από αρκετές εβδομάδες πτώσης ενώ το πετρέλαιο εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις. Τέλος,  συνεχίζεται μία ήπια ανοδική αντίδραση του Bitcoin και των περισσότερων κρυπτονομισμάτων χωρίς όμως να έχει αναπτυχθεί ο αντίστοιχος ενθουσιασμός στις τάξεις των επενδυτών.

Κεντρικό θέμα της παρούσας εβδομάδας, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι η απόφαση για τα επιτόκια από την Fed. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης ανακοινώνεται του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου ενώ στη Γερμανία ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού και της ανεργίας και στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ.

SP500

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,962 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 2.50%. Το επενδυτικό συναίσθημα ήταν σαφώς βελτιωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με εξαίρεση την Παρασκευή όπου οι δείκτες PMI, σύνθετος και υπηρεσιών, ανακοινώθηκαν αρκετά κάτω από το 50 που σημαίνει ότι αναμένεται επιδείνωση του κλίματος γενικότερα. Η μεγαλύτερη άνοδος για τον SP500 έγινε την περασμένη Τρίτη, 2.8% περίπου και αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση για τον δείκτη από τις αρχές Ιουνίου. Ο λόγος ήταν η ανακοίνωση πολλών εταιρειών, με ισχυρά αποτελέσματα για το 2ο τρίμηνο του 2022 και σε κάποιες από αυτές, ακόμη και πάνω από τις προσδοκίες. Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι εταιρείες από το χώρο της υγείας είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Φυσικά το αδύναμο δολάριο είχε κι αυτό το ρόλο του στην εβδομαδιαία απόδοση του δείκτη, καθώς και η μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων. Η συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη και η απόφαση για τα επιτόκια όμως, μπορεί να ενισχύσει ξανά το δολάριο και να επαναφέρει τις πτωτικές τάσεις στον δείκτη, ειδικά αν δούμε τιμές κάτω από τις 3,900 μονάδες.

DAX40

Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 13,163 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 2.60%. Όλη η άνοδος συντελέστηκε την περασμένη Τρίτη, με το επενδυτικό κλίμα να είναι βελτιωμένο αλλά οι υπόλοιπες ημέρες ήταν σταθεροποιητικές και με ελαφρώς πτωτικές τάσεις. Την Πέμπτη υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη λόγω των ανακοινώσεων της ΕΚΤ αλλά φαίνεται ότι ήταν παροδική αφού την Παρασκευή, οι πτωτικές τάσεις και οι πιέσεις επανήλθαν. Η επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, έστω και σε μερικό βαθμό, ήταν οπωσδήποτε μια θετική εξέλιξη μιας και υπήρχε η πεποίθηση για το αντίθετο. Τα αποτελέσματα της Γερμανίας πάντως όσο αφορά στους δείκτες PMI ήταν απογοητευτικά, με όλους τους δείκτες να βρίσκονται κάτω από το 50, προϊδεάζοντας επιδείνωση στην οικονομία ή ακόμη και ύφεση. Ο χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος, όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε τον δείκτη να στρέφεται προς τις 13,000 μονάδες και πάλι.

FTSE100

Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,196 μονάδες, έχοντας κέρδη λίγο πάνω από 1%. Ο δείκτης ευθυγραμμίστηκε με τους περισσότερους κύριους δείκτες παγκοσμίως αλλά είχε σαφώς χειρότερες επιδόσεις. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός πως ο FTSE100 απομακρύνθηκε από τις 7,000 μονάδες, ένα επίπεδο που θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο. Ο υψηλός πληθωρισμός που ανήλθε στο 9.4% τον Ιούνιο, μάλλον υποχρεώνει την Τράπεζα της Αγγλίας να δράσει ακόμη πιο επιθετικά, με σφιχτή νομισματική πολιτική και νέες αυξήσεις επιτοκίων και κάτι τέτοιο θα πλήξει την ανάπτυξη και τις αγορές μετοχών. Οι δείκτες PMI που ανακοινώθηκαν σε ιδιαιτέρως καλές τιμές δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το κλίμα που από την Τρίτη και μετά, δεν ήταν θετικό. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ίσως δούμε τον δείκτη να πιέζεται, ειδικά προσεγγίζοντας τις 7,000 μονάδες.

Χρυσός

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,743 και κέρδη κοντά στο 2.20%. Ήταν η πρώτη ανοδική αντίδραση του χρυσού μετά από πέντε εβδομάδες έντονης πτώσης και συνολικές απώλειες της τάξης του 9%. Δύο ισχυροί παράγοντες βοήθησαν τον χρυσό να ανακάμψει: το δολάριο που αποδυναμώθηκε και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Η συνεδρίαση της Fed με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων είναι το κεντρικό γεγονός αυτής της εβδομάδας. Οι αναλυτές και οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τις πιθανές δηλώσεις του Jerome Powell σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, αφού η αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη θεωρείται δεδομένη. Αν το δολάριο ενισχυθεί και πάλι, θα μπορούσαμε να δούμε τον χρυσό να επανέρχεται στο πτωτικό του κανάλι. Φυσικά υφίσταται και το σενάριο περί φόβων και ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει νέο κύμα αγοραστών χρυσού. Πάνω από τα $1,785 αυτό το σενάριο κερδίζει περισσότερους πόντους.

Πετρέλαιο

Ελαφρώς ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $95.09, με κέρδη της τάξης του 0.50%. Η Δευτέρα και η Τρίτη ήταν ιδιαιτέρως ανοδικές ημέρες αλλά οι πιέσεις που επικράτησαν μετά, ισοστάθμησαν τα πράγματα. Οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση που θα πλήξει την ζήτηση σε πετρέλαιο αρχίζουν και αναζωπυρώνονται. Χαρακτηριστικό είναι πως στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε η κατανάλωση σε βενζίνη, περίπου 8% μειωμένη σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο ενώ αυξημένα κατά 3.5 εκ. βαρέλια ανακοινώθηκαν τα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα. Στο γεωπολιτικό τοπίο, η Ρωσία άρχισε ξανά την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ενώ ξεκίνησαν και οι εξαγωγές από τη Λιβύη που είχαν διακοπεί από τα λιμάνια της χώρας, λόγω της πρόσφατης πολιτικής κρίσης. Υπάρχει μια έντονη φημολογία τις τελευταίες ώρες για μια τροποποίηση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία, που θα επιτρέψει την αποστολή πετρελαίου σε τρίτες χώρες, με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι τιμές ήδη πιέζονται στο άνοιγμα της εβδομάδας και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως τα $90 είναι ένα εφικτό σενάριο.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0082 και έκλεισε στο 1.0215. Το αμερικανικό νόμισμα σαφώς αποδυναμώθηκε μετά από μία ήπια βελτίωση του επενδυτικού συναισθήματος διεθνώς αλλά και το ευρώ ισχυροποιήθηκε μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την εισαγωγή του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η άνοδος του ευρώ πάντως δεν είχε ούτε την απαιτούμενη ισχύ ούτε την απαιτούμενη συνέχεια αφού η ισοτιμία υποχώρησε ελαφρώς την Παρασκευή. Ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε στην ευρωζώνη στο 8.6% και ίσως αυτό να βοήθησε στην απόφαση της ΕΚΤ και ίσως ωθήσει την κεντρική τράπεζα σε νέα αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Οι δείκτες ΡΜΙ πάντως και στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη ανακοινώθηκαν κάτω από την κρίσιμη τιμή του 50 γεγονός που δείχνει πώς η ψυχολογία των αγορών στην Ευρώπη είναι αρνητική αλλά και πως η πιθανότητα για ύφεση είναι μεγάλη. Όλα τα βλέμματα των επενδυτών και των αγορών στρέφονται στην ανακοίνωση της Fed την Τετάρτη και αν οι αγορές θεωρήσουν πως η τράπεζα θα συνεχίσει με επιθετική αύξηση των επιτοκίων, τότε ίσως το δολάριο ισχυροποιηθεί περαιτέρω. Κάτι τέτοιο θα επαναφέρει την ισοτιμία στην πτωτική της πορεία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έχει μεταβληθεί από την ανοδική αντίδραση του ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.1866 και έκλεισε στο 1.2005. Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε με βάση το βελτιωμένο επενδυτικό συναίσθημα αλλά και κάποιες υπόνοιες πως η πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία ίσως δεν είναι τόσο μικρή όσο υπολογιζόταν αρχικά. Για το Ηνωμένο Βασίλειο πάντως, οι ανακοινώσεις ήταν πολλές και σημαντικές την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ανακοινώθηκε στο εξωπραγματικό 9.4%, κάνοντας ίσως την ανάγκη για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας, ακόμα πιο άμεση και αδήριτη. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 3.8% ενώ ανάμεικτη εικόνα είχαν οι ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις. Ανάσα αισιοδοξίας για τη στερλίνα έδωσαν και οι ανακοινώσεις των δεικτών ΡΜΙ την Παρασκευή με τα αποτελέσματα να υπερβαίνουν αρκετά τις εκτιμήσεις των αγορών. Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε  δεν έχει σημαντικές ανακοινώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο δολάριο και κυρίως στις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη. Με δεδομένο πως τα προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν σε ένταση και διάρκεια δεν αποκλείεται μία νέα ενίσχυση του δολαρίου να ωθήσει την ισοτιμία αρκετά κάτω από το 1.20 και πάλι.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 138.51 και κλείσιμο στο 136.07. Ήταν η πρώτη πτωτική εβδομάδα για την ισοτιμία μετά από επτά ανοδικές εβδομάδες  και συνολική άνοδο πάνω από 1000 pips. Η Ιαπωνία διατήρησε τα επιτόκια στο -0.1% στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη Τρίτη και κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει και την χαλαρή νομισματική πολιτική με σκοπό την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας αφού ο χαμηλός πληθωρισμός στη χώρα το επιτρέπει. Όμως η ισοτιμία εμφάνισε έντονες πτωτικές τάσεις  λόγω της αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης που εμφάνισαν οι αποδόσεις των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό πως το αμερικανικό 10ετές ομόλογο παρουσίασε πτώση της απόδοσης από το 3.08% νωρίς την Πέμπτη, στο 2.75% στο κλείσιμο της Παρασκευής. Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μία φορά η ισχυρή συσχέτιση της ισοτιμίας με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Σημειώνουμε επίσης πώς εδώ και αρκετές εβδομάδες συνεχίζει να εμφανίζεται το φαινόμενο της  αντιστροφής των αποδόσεων μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Νεότερα για τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας θα μάθουμε και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ενώ στο τέλος της ανακοινώνεται η ανεργία. Είναι λογικό πως μία διορθωτική εβδομάδα για την ισοτιμία δεν είναι ικανή να αναστρέψει την μακροπρόθεσμη τάση και έτσι σε τυχόν επανενίσχυση του δολαρίου, οι ανοδικές τάσεις μπορούν να επιστρέψουν.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 139.63 και έκλεισε στο 138.99. Το ευρώ εμφανίστηκε ενισχυμένο μετά τις πρόσφατες δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ το Ιαπωνικό νόμισμα συνέχισε να είναι αδύναμο μετά η συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας που άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και συνεχίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική.  Ωστόσο αυτό που βάρυνε πολύ για την ισοτιμία και οδήγησε στο πτωτικό κλείσιμο της εβδομάδας, ήταν η μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε μεγάλη πτώση και από το 1.37% την Πέμπτη, έκλεισε την Παρασκευή κοντά στο 1.04%. Σημαντική ήταν η απώλεια πού 140 το οποίο  θεωρείται ψυχολογικό όριο για την ισοτιμία και αν υπάρξει καθοδική διάσπαση του 137 τότε η αντιστροφή της τάσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν πάντως οι αποδόσεις των ομολόγων σταθεροποιηθούν και αρχίσουν να ανεβαίνουν τότε μία ανοδική διάσπαση των 140 θα επαναφέρει την ισοτιμία στη γνωστή της ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων.

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8490 και έκλεισε στο 0.8506. Την Πέμπτη η ισοτιμία πλησίασε ακόμα και το 0.86 αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός για το ευρώ γρήγορα χάθηκε και έτσι η ισοτιμία επανήλθε στο γνωστό σημείο ισορροπίας της, γύρω από το 0.85. Τον μεγαλύτερο ρόλο το τελευταίο διάστημα στις κινήσεις  και στις διακυμάνσεις του EURGBP, παίζουν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και οι αντιλήψεις των αγορών για τις μελλοντικές τους κινήσεις. Τεχνικά μιλώντας, μια ανοδική διάσπαση πάνω από το 0.86, αυξάνει τις πιθανότητες του ανοδικού σεναρίου ενώ κάτω από 0.84 επικρατούν οι πτωτικές τάσεις.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3016 και έκλεισε στο 1.2914. Η οικονομία του Καναδά είχε μία σειρά από σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε 6.2% τον Ιούνιο, η βιομηχανική παραγωγή η οποία βυθίστηκε -1.1% τον ίδιο μήνα, ενώ σε θετικό πρόσημο ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις οι οποίες αυξήθηκαν το Μάιο κατά 2.2%. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά το δολάριο του Καναδά είναι η τιμή του πετρελαίου το οποίο όμως παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητο την εβδομάδα που μας πέρασε. Η πτώση συνεπώς της ισοτιμίας θα πρέπει να αποδοθεί στην αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, με αποτέλεσμα την εύκολη απώλεια του 1.30. Με δεδομένη την κρισιμότητα της απόφασης της Fed την προσεχή Τετάρτη για τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που το αμερικανικό νόμισμα ενισχυθεί και πάλι, τότε η ισοτιμία θα επιστρέψει στη γνωστή ανοδική τάση του τελευταίου διαστήματος και θα επανέλθει πάνω από το 1.30.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9756 και το κλείσιμο στο 0.9611. Χωρίς σημαντικές ανακοινώσεις η οικονομία της Ελβετίας την προηγούμενη εβδομάδα, με μόνη εξαίρεση το εμπορικό ισοζύγιο το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούνιο στα 3.8 δις ελβετικά φράγκα, λίγο κάτω από τις προσδοκίες των αγορών.  Το αμερικανικό δολάριο με τα προβλήματα που είχε, ήταν η βασικότερη αιτία για την  πτωτική εικόνα που παρουσίασε η ισοτιμία. Είναι απολύτως λογικό επομένως, πως σε περίπτωση που το δολάριο ξαναβρεί το δρόμο του, η ισοτιμία θα επανέλθει στην ανοδική της πορεία. Κρίσιμο επίπεδο τιμών σε αυτή την κίνηση είναι η περιοχή του 0.9885 ενώ σε τυχόν συνέχιση της πτωτικής τάσης οι πωλητές της ισοτιμίας στοχεύουν στην στήριξη  του 0.95.

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Έντονα ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6782 και έκλεισε στο 0.6923. Τα πράγματα δείχνουν μπερδεμένα στην Αυστραλία μιας και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Philip Lowe ανακοίνωσε πως οι δράσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αλλά από την άλλη πλευρά, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese δήλωσε και προειδοποίησε την τράπεζα και τα στελέχη της πώς οι δράσεις που αναπτύσσουν είναι ήδη πάρα πολλές και πως ο κίνδυνος μιας ύφεσης ελλοχεύει. Θυμίζουμε πως ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, έχει αναφέρει πως μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούσε να υπάρξει συνολική αύξηση των επιτοκίων 2.5% και κάτι τέτοιο είναι φυσικό να πλήξει την ανάπτυξη. Κατά τα άλλα οι δείκτες ΡΜΙ ανακοινώθηκαν στην Αυστραλία κάτω από τις προσδοκίες των αγορών ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στην πρόσφατη συνεδρίαση της, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3.7%. Αν η ισοτιμία συνεχίσει την ανοδική της αντίδραση πάνω από το 0.70, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για περαιτέρω άνοδο. Κρίσιμη στήριξη είναι το 0.6830 γιατί αν η ισοτιμία πέσει κάτω από αυτή την τιμή, επανερχόμαστε στη μακροπρόθεσμη πτωτική τάση.

Bitcoin

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $22,596 με κέρδη κοντά στο 8.60%. Από τα μέσα Ιουνίου και μετά, υπάρχει μια σταθεροποίηση των τιμών και μία ήπια ανοδική αντίδραση, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί η ανάκαμψη που θα γεμίσει με αισιοδοξία την κοινότητα των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα. Η αντίσταση κοντά στα $24,500 δείχνει ανυπέρβλητη προς το παρόν αφού η προσέγγιση σε αυτά τα επίπεδα που έγινε την περασμένη Τετάρτη, συνοδεύτηκε από κύμα πωλήσεων. Συνεπώς το Bitcoin είναι ακόμη πολύ ευάλωτο και κάθε αρνητική φήμη ή επιδείνωση του κλίματος, ακολουθείται από πτώση των τιμών. Κάπως έτσι συνέβη όταν ανακοινώθηκε πως ο Elon Musk πούλησε περίπου το 75% των Bitcoins που κατέχει. Η κυρίαρχη αντίληψη πως η μεγάλη άνοδος του 2021 ήταν κυρίως προϊόν της τεράστιας ρευστότητας στην αγορά και πως η σφιχτότερη νομισματική πολιτική και τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα πλήξουν τα κρυπτονομίσματα, έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στους επενδυτές. Όσο η τιμή πλησιάζει προς τα $20,000 και πάλι, τόσο το κλίμα θα επιδεινώνεται.

 

H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...