Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Στόχος να πληρωθεί εμπρόθεσμα άνω του 74% του φόρου

Εφέτος τα 2,3 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθούν σε δέκα δόσεις. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά το Δημόσιο θα εισπράττει 230 εκατ. ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, εάν η εισπραξιμότητα δεν βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι και ξανά πληρωθεί εμπρόθεσμα το 74% του φόρου, αυτό θα σημαίνει πως στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 1,7 δισ. ευρώ.

 

Για να δοθούν κίνητρα φορολογικής συμμόρφωσης η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε μεταξύ άλλων να νομοθετηθεί έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ στην προθεσμία της πρώτης δόσης του. Αυτό ισχύει ήδη για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, με έκπτωση 3% επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση αυτή θα χορηγούσε έκπτωση 70 εκατ. ευρώ περίπου, ωστόσο θα μπορούσε να «κλειδώσει» ένα μεγαλύτερο ποσό από τον ΕΝΦΙΑ που τελικά δεν θα πληρωθεί. Ακόμη, και εάν η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αυξηθεί από το 74% στο 84% που είναι ο μέσος φόρος των εμπρόθεσμων πληρωμών όλων των φορολογιών, ακόμη και τότε, δεν θα πληρωθούν στην ώρα τους 370 εκατ. ευρώ περίπου.

Η χαμηλή συμμόρφωση δείχνει πως ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας φόρος με τον οποίο δεν μπορεί να συμφιλιωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, όχι μόνο για το δυσανάλογα τεράστιο βάρος του, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κυρίως με το ότι στη συνείδηση των περισσότερων φορολογουμένων ισοδυναμεί με την πληρωμή μηνιαίου ενοικίου στο κράτος για το ίδιο τους το σπίτι ή το κατάστημα. Και αυτό είναι κάτι που η ΠΟΜΙΔΑ τακτικά επισημαίνει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...