Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Υπάρχει ζουμί! Βαρυσήμαντη Έκθεση περί ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων-Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στην ΕΔΕΥ (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, επίσης, ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Αρχικό κείμενο 

Κι ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν/Α Ευρώπης (εδώ) η ειδική Έκθεση που εκπόνησε τις τελευταίες εβδομάδες το επιτελείο του ΙΕΝΕ για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του δυναμικού υδρογονανθράκων που αποδεδειγμένα διαθέτει η Ελλάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, στο επίκεντρο των ανακοινώσεων θα βρεθούν τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα, τα δύο στο Ιόνιο («μπλοκ Ιόνιο» και «μπλοκ 10-Κυπαρισσιακός Κόλπος) που είναι πιο «ώριμα», αφού τα ΕΛΠΕ που είναι ο Διαχειριστής ολοκλήρωσαν μέσα στον χειμώνα τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, και τα δύο στο Αιγαίο («Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης») που θεωρούνται τα πλέον υποσχόμενα, λόγω της γειτνίασής τους με άλλα θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου είτε έχουν βρεθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου (Ζορ στην Αίγυπτο, Λεβιάθαν στο Ισραήλ), είτε υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και η διαδικασία των ερευνών είναι πιο προχωρημένη από ό,τι στην Ελλάδα (Κύπρος).

Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι έως το 2023-2024 μπορούν να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες σε όλα τα οικόπεδα, ώστε το 2025-2026 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Στην περίπτωση που οι ερευνητικές γεωτρήσεις δείξουν εκμεταλλεύσιμο ορυκτό πλούτο, η πρώτη παραγωγική εξόρυξη αερίου μπορεί να ξεκινήσει το 2028 με 2029. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα σαφές μήνυμα πολιτικής στήριξης των μελετών για πιθανά κοιτάσματα αερίου. Πιθανή είναι και η ανακοίνωση πρωτοβουλιών για την επίσπευση των σεισμικών ερευνών στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, μέσω της άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των σχετικών διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά παράπονα που έχουν εκφράσει εταιρείες-παραχωρησιούχοι.

 

Η έκθεση του ΙΕΝΕ

Η εν λόγω Έκθεση αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο για την ανάπτυξη του κλάδου των υδρογονανθράκων και την διενέργεια στοχευμένων ερευνών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες με απώτερο στόχο την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στην Έκθεση, υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που έχουν ήδη αναγνωρισθεί μέσα από την επεξεργασία ερευνητικών δεδομένων που έχουν προκύψει από τις μέχρι σήμερα σεισμικές έρευνες. 

Μετά από ενδελεχή ανασκόπηση της μέχρι σήμερα ερευνητικής και παραγωγικής εμπειρίας στην Ελλάδα και των ενεργειακών αναγκών της χώρας, η Έκθεση του ΙΕΝΕ καταλήγει σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα με πλέον σημαντική την διαπίστωση ότι οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν για αρκετά χρόνια ακόμα βασικό συστατικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος της παγκόσμιας, της ευρωπαϊκής και της ελληνική οικονομίας. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον, οικονομικό και γεωπολιτικό, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην έρευνα και αξιοποίηση των αποθεμάτων που διαθέτει με πρωταρχικό στόχο την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ενδεχομένως την εξαγωγή φ. αερίου προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. 

Η Έκθεση του ΙΕΝΕ καταλήγει με την διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων προς την Πολιτεία, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει την ανάγκη για την έκφραση ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης για την στήριξη της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, την άρση των οποίων γραφειοκρατικών εμποδίων που δυσχεραίνουν την έγκαιρη αδειοδότηση καθώς και την κυβερνητική παρότρυνση προς τις παραχωρησιούχες εταιρείες όπως επισπεύσουν τις έρευνες και θέσουν στόχους για ερευνητικές γεωτρήσεις. Ακόμα το ΙΕΝΕ προτείνει την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού νέων περιοχών που παρουσιάζουν τεχνικό ενδιαφέρον. 

Η Έκθεση του ΙΕΝΕ και τα λεπτομερή συμπεράσματα και προτάσεις της θα παρουσιαστούν σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, 19 Απριλίου. Σχετική πρόσκληση προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ θα σταλεί εγκαίρως με οδηγίες για την πρόσβαση και την παρακολούθηση. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ