Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Κάποιες νίκες δεν κερδίζονται πάντα στα πεδία των μαχών-Πιο σημαντική κι από τους πυραύλους η άνοδος στο ρούβλι

Μετά την απότομη πτώση της αξίας του στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό ρούβλι ανέκτησε μεγάλο μέρος της αξίας του έναντι άλλων παγκόσμιων νομισμάτων, μια αλλαγή που κατέστη δυνατή χάρη στους επιθετικούς ελέγχους κεφαλαίων που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση της Μόσχας και στη συνεχή ροή πληρωμών για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Η ανθεκτικότητα του ρουβλίου απέναντι στις κυρώσεις μπορεί να διευκολύνει, τουλάχιστον προσωρινά, το καθεστώς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διεκδικήσει ένα μέτρο νίκης απέναντι στις διεθνείς προσπάθειες να μετατραπεί η κυβέρνησή του σε παρία. Ωστόσο, τα πρακτικά αποτελέσματα της ανάκαμψης του ρουβλίου μπορεί να είναι περιορισμένα για τους απλούς Ρώσους, οι οποίοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τις παγκόσμιες αγορές.

Στη Ρωσία , το ρούβλι συνεχίζει να ενισχύεται για αρκετές ημέρες στη σειρά . Σήμερα, κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, έπεσε κάτω από τα 77 για πρώτη φορά από τις 21 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, το ποσοστό επανήλθε στο προπολεμικό επίπεδο και ακόμη χαμηλότερα.

Μια εβδομάδα πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, το ρούβλι άξιζε περίπου 1,3 σεντς σε αμερικανικό νόμισμα, πράγμα που σημαίνει ότι κόστιζε λίγο περισσότερο από 76 ρούβλια για να αγοράσει κανείς ένα δολάριο. Μέχρι τις 7 Μαρτίου, αφού οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν μια σειρά από επώδυνες κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας, η αξία του ρουβλίου είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό. Εκείνη την ημέρα, ένα ρούβλι άξιζε 0,7 σεντ, πράγμα που σημαίνει ότι κόστιζε σχεδόν 143 ρούβλια για να αγοράσει κανείς ένα δολάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι ειδικοί αναφέρουν τους εξής λόγους:

 

-εξακολουθούν να υφίστανται οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου,

-Απαγορεύεται στους ξένους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από το ρωσικό χρηματιστήριο και εισάγονται επίσης άλλοι περιορισμοί στην ανάληψη κεφαλαίων από τη χώρα,

-η εισαγωγή από πολλές χώρες και εταιρείες ενός εμπάργκο στις εξαγωγές αγαθών στη Ρωσία (ανάλογα, οι εισαγωγές στη Ρωσική Ομοσπονδία μειώθηκαν σημαντικά),

-καθιέρωση υποχρεωτικής πώλησης του 80% των κερδών σε συνάλλαγμα από τους εξαγωγείς,

-πολύ σοβαροί περιορισμοί στην αγορά συναλλάγματος.

Ο τελευταίος παράγοντας είναι πολύ σημαντικός.

 

Η προσδοκία πολλών στις πρώτες ημέρες του πολέμου ήταν ότι η απώλεια της αξίας του ρουβλίου θα αποτελούσε μακροπρόθεσμο πρόβλημα για τη ρωσική οικονομία. Το κρίσιμο ήταν ότι τα περισσότερα συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας - κεφάλαια σε ξένα νομίσματα που βρίσκονταν σε τράπεζες εκτός Ρωσίας - είχαν παγώσει. Αυτό άφησε τη Μόσχα χωρίς τη δυνατότητα να ανεβάσει την τιμή του ρουβλίου αγοράζοντάς το στην ανοικτή αγορά με δολάρια, ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα.

Στην πραγματικότητα, η ρωσική κυβέρνηση και η κεντρική της τράπεζα έλαβαν διάφορα μέτρα που οδήγησαν σε άνοδο την τιμή του νομίσματός της.

"Η ρωσική κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα εγχώρια επιτόκια στο 20%. Και έθεσαν επίσης σε εφαρμογή ελέγχους κεφαλαίων - δηλαδή περιόρισαν τη δυνατότητα των Ρώσων ιδιωτών να αγοράζουν συνάλλαγμα", δήλωσε στο Voice Of America, η Gian Maria Milesi-Ferretti, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Milesi-Ferretti, η οποία είναι τώρα ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο Hutchins Center on Fiscal and Monetary Policy του Ινστιτούτου Brookings, δήλωσε ότι ένας άλλος βασικός παράγοντας για την αποκατάσταση της αξίας του ρουβλίου ήταν ένας νέος περιορισμός για τους Ρώσους εξαγωγείς.

Όλες οι ρωσικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να μπορούν να πωλούν αγαθά διεθνώς υποχρεούνται να λαμβάνουν το συνάλλαγμα που κερδίζουν από αυτές τις πωλήσεις και να το μεταφέρουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα σε αντάλλαγμα με ρούβλια.

Αυτό δημιουργεί μια σταθερή ζήτηση για ρούβλια, διατηρώντας την τιμή σε υψηλά επίπεδα, και δίνει στη ρωσική κεντρική τράπεζα μια νέα πηγή ξένου συναλλάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Αμφίβολο μέλλον

Αλλά η τιμή του ρωσικού ρουβλίου στις αγορές συναλλάγματος δεν λέει ολόκληρη την ιστορία του αντίκτυπου που είχαν οι κυρώσεις στη ρωσική οικονομία γενικά και στη ζωή των απλών Ρώσων ειδικότερα.

"Η οικονομία της Ρωσίας, λόγω των κυρώσεων και των μηχανισμών αντιμετώπισης που έχει χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα, έχει γίνει πολύ περισσότερο μια εσωτερική οικονομία, μια μικρότερη οικονομία", δήλωσε η Rachel Ziemba, του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, στο VOA.

"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι Ρώσοι που κάποτε μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες για να αγοράσουν αγαθά στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν μπορούν", είπε.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι τραπεζικοί περιορισμοί έχουν καταστήσει αδύνατο για τις περισσότερες ρωσικές τράπεζες να διατηρούν ανταποκριτικούς λογαριασμούς σε τράπεζες εκτός της χώρας, οι οποίοι διευκολύνουν τις διεθνείς πληρωμές. Επίσης, στο εσωτερικό της Ρωσίας, τα μεγάλα συστήματα πληρωμών, όπως η Visa και η Mastercard, έχουν σταματήσει να επεξεργάζονται διασυνοριακές συναλλαγές.

"Έτσι, υπάρχει δυσκολία στην πραγματική αγορά αγαθών, τόσο από οικονομικής άποψης, αλλά και επειδή πολλές εταιρείες έχουν ουσιαστικά πει -ακόμη και αν το εμπόριο είναι νόμιμο- ότι δεν θέλουν να κάνουν συναλλαγές με τη Ρωσία", πρόσθεσε η Ziemba. "Η δυνατότητα πραγματικής χρήσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικά περιορισμένη".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ