Οικονομία

Κίνα: Προειδοποιήσεις παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Οι Κινέζοι ηγέτες αντέκρουσαν τις πιέσεις της ΕΕ να λάβουν μια αντιρωσική στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών για να αποτραπεί μακροπρόθεσμη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή σε συνάντηση κορυφής με ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να είπε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μήνυμα της Ε.Ε. προς την Κίνα: Βοηθήστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Την Παρασκευή, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προειδοποίησαν την ηγεσία της Κίνας, κατά τη διμερή σύνοδο κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, να μην βοηθήσει τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία ή να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα οδηγούσε σε μεγάλη ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά τις συνομιλίες μέσω βίντεο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Καλέσαμε την Κίνα να βοηθήσει στο τέλος του πολέμου», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι «όποια προσπάθεια για παράκαμψη των κυρώσεων παρατείνει τον πόλεμο».

«Είχαμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Κίνας. Υπογράμμισε ότι «είναι μία καθοριστική στιγμή όχι μόνο για την ήπειρό μας αλλά για όλο τον κόσμο».  Έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία) η οποία «δημιουργήθηκε από επιλογή».

Η Κίνα αν δεν υποστηρίξει την Ουκρανία, τουλάχιστον πρέπει να μην επεμβαίνει στις κυρώσεις, σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Επίσης, χαρακτήρισε αδικαιολόγητα τα μέτρα της Ρωσίας σε βάρος της Λιθουανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...