Οικονομία

Χαλκός ο νέος Χρυσός! Γιατί η ανθρωπότητα θα πρέπει να ανακαλύψει άλλα 700 εκατομμύρια τόνους χαλκού

Γράφαμε και χθες πόσο κομβικό είναι το Future Minerals Forum που διεξήχθη και σήμερα τελευταία μέρα στο Ριάντ.

Σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις περί χρυσού και ουρανίου από Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία αντίστοιχα, αφορούσε στον χαλκό! 

"Για να συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η ανθρωπότητα θα πρέπει να ανακαλύψει άλλα 700 εκατομμύρια τόνους χαλκού ... γι' αυτό η εξόρυξη και η εξερεύνηση είναι ζωτικής σημασίας" είπε Robert Friedland, ιδρυτής της Ivanhoe Mines.

 

https://twitter.com/arabnews/status/1481563533313777666?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3Aarabnews%7Ctwgr%5EeyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19%7Ctwcon%5Etimelinechrome&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.arabnews.com%2F

 

Το κλειδί στη περίπτωση του χαλκού είναι η ζήτησή του στην Ασία. Το 2005 στη Κίνα αντιστοιχούσε το 22% της παγκόσμιας κατανάλωσης χαλκού. Το 2009, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 39%.

Φυσικά υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες για τη διαμόρφωση της τιμής του από την κινεζική ζήτηση.Αναλυτές σημειώνουν πως είναι ευάλωτος σε διακοπές εφοδιασμού, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς απεργίες σε ορυχεία χωρών-παραγωγών όπως η Χιλή και το Περού η άκομη και η Ινδονησία. Η Χιλή αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο.

Οσον αφορά το ερώτημα αν ο χαλκός αποτελεί το "νέο χρυσό" αξιοσημείωτο είναι για παράδειγμα πως την περίοδο 2006 και 2007 όταν η οικονομική συγκυρία ήταν ασφαλώς καλύτερη από τη σημερινή ο χαλκός είχε καλύτερη απόδοση από τον χρυσό.

Η Κίνα σε γενικές γραμμές αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ειδικοί εκτιμούν πως οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ο μπαλαντέρ σε αυτήν την περίπτωση. Μια κλιμάκωση στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα και πάλι, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη και κατά πάσα πιθανότητα επεκτείνει την πτώση των τιμών του χαλκού.

Η ανακύκλωση του χαλκού συμβάλει στη μείωση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διάθεση απορριμμάτων.

Ο χαλκός είναι ένα ανθεκτικό υλικό, ανακυκλώνεται 100% και κατ’ επανάληψη.

Γενικά, οικονομικοί, τεχνολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τα αποθέματα και τη ζήτηση του χαλκού. Καθώς η ανάγκη της κοινωνίας για το χαλκό αυξάνεται, η ισορροπία μεταξύ αποθεμάτων και ζήτησης εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, όπως τα αποτελέσματα γεωλογικών ερευνών, οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα προϊόντα καινοτομίας, η επιλογή και η χρήση υλικών.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακύκλωση θα καταστεί κύρια πηγή τις επόμενες δεκαετίες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...