Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Στήριξη Λαγκάρντ στην Ελλάδα: Πολύ ισχυρό σήμα η ειδική αναφορά

Τα εύσημα στην Ελλάδα για την "πολύ καλή πρόοδο" που έχει σημειώσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, σύμφωνα με το capital.gr

Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα τακτικά προγράμματα της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι "τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τίτλων είναι γνωστά – αγοράζουμε μόνο επενδυτική βαθμίδα". 

"Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε σε όλες τις αποστολές που κάνουμε μαζί με την Επιτροπή. Έχει επίσης βελτιώσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση, αλλά ακόμα [τα ομόλογα] δεν είναι επιλέξιμα", συνέχισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

"Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να κάνουμε ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα και πολύ σπάνια γίνεται αναφορά για κάποια συγκεκριμένη χώρα", υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε από το κείμενο των αποφάσεων πολιτικής ότι η τράπεζα θα παραμείνει ευέλικτη όσον αφορά τα πρόγραμμα PEPP και σημείωσε ειδικά την πρόταση που αφορά την Ελλάδα: "Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας", ανέφερε. 

Η ΕΚΤ θα κρατήσει όλες τις επιλογές στο τραπέζι

Όσον αφορά την ευρύτερη πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες στη σκιά της μετάλλαξης όμικρον και εν μέσω του ισχυρού πληθωρισμού, η πρόεδρος της ΕΚΤ επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι η τράπεζα θα παραμείνει ευέλικτη και θα κρατήσει ανοικτές όλες τις επιλογές της. 

"Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, η μετάλλαξη όμικρον θα έχει αντίκτυπο, αλλά επίσης οι οικονομίες μας είναι πλέον πιο ανθεκτικές", ανέφερε η πρόεδρος της ΕΤΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναγνώρισε ταυτόχρονα το ράλι του πληθωρισμού, αν και επισήμανε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει αποκλιμάκωση των πιέσεων από το 2022. "Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο μέρος του 2022", ανέφερε. "Περιμένουμε όμως να υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους".  

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η τράπεζα θα κάνει ένα πρώτο, διστακτικό βήμα για την προσαρμογή της πολιτικής της, και ανακοίνωσε τον τερματισμό των αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022.

Την ίδια στιγμή, Ανακοίνωσε και την ενίσχυση του τακτικού προγράμματος αγορών (APP) με τον διπλασιασμό των μηνιαίων αγορών από τα 20 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. 

Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων

Η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις οικονομικές προοπτικές, σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί, αν και η δραστηριότητα έχει επιβραδύνει το τελευταίο τρίμηνο και αναμένεται αυτή η βραδύτερη ανάπτυξη να περάσει και στις αρχές του 2022.  "Περιμένουμε πλέον το ΑΕΠ να περάσει τα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2022", ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σημείωσε, οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας τοποθετούν την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024. 

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν καθοδικά για το 2022 και ανοδικά για το 2023 (5% το 2021, 4,6% το 2022 και 2,1% το 2023).

 

Παράλληλα, οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,6% το 2021, 3,2% το 2022, 1,8% το 2023 και 1,8% το 2024 – σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου (2,2% το 2021, 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023). 

 

Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 1,4% το 2021, το 1,9% το 2022, το 1,7% το 2023 και το 1,8% το 2024, μεγέθη επίσης σημαντικά αυξημένα με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ