Οικονομία

Καταγγέλλουν καθυστερήσεις στις πληρωμές υποτροφιών του ΕΛΙΔΕΚ

Σε ανακοίνωσή της η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών και Διδασκόντων/ουσών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Ρεθύμνου αναφέρει:

"Ως υπότροφοι του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. μέσω του προγράμματος «2η Προκήρυξη ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για υποψήφιους διδάκτορες» καταδικάζουμε τη στάση του οργανισμού να καθυστερεί, επί μήνες, την καταβολή της Β΄ δόσης της χρηματοδότησης του προγράμματος στους αρμόδιους ΕΛ.Κ.Ε. των κατά τόπους πανεπιστημίων. Θεωρούμε ότι είναι μία στάση αδικαιολόγητη με βάση τις ίδιες τις υποχρεώσεις του Οδηγού Διαχείρισης του έργου, που εξαρτούσε την καταβολή της Β΄ δόσης της χρηματοδότησης απ’ την κατάθεση της 2ης Έκθεσης Προόδου που έχει, ήδη, γίνει.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει ώστε, αυτή τη στιγμή, πολλοί συνάδελφοί μας να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες – αρκετοί απ’ τον Απρίλη – ενώ άλλοι περιμένουμε επί μέρες να εγκριθούν οι αιτήσεις εσωτερικής δανειοδότησης απ’ τους Ε.Λ.Κ.Ε. για να μπορέσουμε να πληρωθούμε. 

Όλα αυτά τη στιγμή που: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρέχουν ενοίκια και φορολογικές υποχρεώσεις ενώ τις τελευταίες μέρες καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε και την καλπάζουσα ακρίβεια και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. 

Όλους τους προηγούμενους μήνες με ευθύνη της κυβέρνησης παρέμειναν κλειστά ή υπολειτουργούσαν πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα. Ως εκ τούτου κληθήκαμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για ν’ αγοράσουμε βιβλία, υλικά και πάσης φύσης μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στην έρευνά μας. 

Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας που φουντώνει πάλι με τις όποιες συνέπειες θα έχει εκ νέου στην έρευνά μας. Το άνοιγμα των πανεπιστημίων έγινε χωρίς να έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο για την διασφάλιση της υγείας φοιτητών, εργαζομένων, ερευνητών και διδασκόντων. Επίκληση της «ατομικής ευθύνης» για όλα χωρίς το κράτος να έχει εξασφαλίσει το παραμικρό! Η ουσιαστική «εγκατάλειψη» των πανεπιστημίων για 1,5 χρόνο έχει σωρεύσει πλήθος προβλημάτων στις εγκαταστάσεις του, όπως είδαμε π.χ. με τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο που μεταβλήθηκε σε πισίνα με την πρώτη βροχή!

Θεωρούμε πραγματικά προκλητική τη στάση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ν’ αδυνατεί να καταθέσει δεσμευμένα – υποτίθεται – χρήματα έγκαιρα στους Ε.Λ.Κ.Ε. ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη μισθοδοσία των υποτρόφων. Αντίθετα, πρέπει συνεχώς όλοι εμείς να εμπλεκόμαστε σε μια σειρά περιττές και αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να είμαστε μέσα στο άγχος για το αν, πότε και πόσο θα πληρωθούμε! Σαν να μη μας έφτανε το άγχος για παρουσιάσεις που πρέπει να γίνουν, μαθήματα που πρέπει να διδάξουμε, άρθρα και έργα που πρέπει να παραδοθούν εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την καταβολή της χρηματοδότησης απ’ το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τα αδιέξοδα του πλαισίου διεξαγωγής και οργάνωσης της σύγχρονης έρευνας. Ως νέοι εργαζόμενοι στο χώρο, μπαίνουμε συνεχώς σ’ ένα ανελέητο «κυνήγι» project και υποτροφιών για «να βγαίνει ο μισθός», μη κατορθώνοντας τελικά να εξασφαλίσουμε ούτε την έγκαιρη καταβολή της χρηματοδότησης. Δεν ξεχνάμε, επίσης, το κενό μηνών που μεσολάβησε μέχρι να εγκριθούν οριστικά οι προς χρηματοδότηση αιτήσεις της «2ης Προκήρυξης ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους Διδάκτορες».

Αποδεικνύεται, ακόμα, πως, παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις υποτροφίας προωθήθηκαν διαχρονικά ως μέτρο αντιμετώπισης της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain), στήριξης της καινοτομίας των νέων και της ακαδημαϊκής τους πορείας, στην πραγματικότητα έγιναν μέσο για την εφαρμογή μιας σειράς αντεργατικών ρυθμίσεων στην κατεύθυνση της πολυδιάσπασης των εργασιακών σχέσεων στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν η καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας, η de facto νομιμοποίηση της ανασφάλιστης εργασίας για την συντριπτική πλειοψηφία των νέων ερευνητών, η συνεχής περιπλάνησης στα πλαίσια της περίφημης «κινητικότητας». 

Κατά τη γνώμη μας, η καθυστέρηση της καταβολής της Β΄ δόσης της χρηματοδότης των υποτροφιών από το ΕΛΙΔΕΚ, φαινόμενο που δυστυχώς δεν συμβαίνει τώρα πρώτη φορά – μας έχει καλομάθει και το ΕΛΙΔΕΚ και το ΙΚΥ στην κακοπληρωσιά, στις καθυστερήσεις και στα αναδρομικά! – έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τα παραπάνω τραγικά συμπεράσματα.

Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο! Συσπειρωμένοι στο Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών στο Ρέθυμνο διεκδικούμε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να καταθέσει ΤΩΡΑ το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. τα δεσμευμένα ποσά της Β΄ δόσης της χρηματοδότησης των υποτρόφων υποψηφίων διδακτόρων! Να διασφαλιστεί η έγκαιρη, στο τέλος του μήνα, καταβολή της μισθοδοσίας των υποτροφιών των Υ.Δ!

Είμαστε νέοι ερευνητές – νέοι εργαζόμενοι! Απαιτούμε όχι μόνο την έγκαιρη μισθοδοσία μας, αλλά την κάλυψη όλων των αναγκών μας! Να σταματήσει η διαιώνιση του καθεστώτος των υποτροφιών που δεν εξασφαλίζουν την παροχή ενσήμων για ένα χρονικό διάστημα 2 ή 3 χρόνων! Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην ασφάλιση! Η περίοδος υποστήριξης της διδακτορικής μας διατριβής να λογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας μας ως νέοι εργαζόμενοι – ερευνητές! Διεκδικούμε τέλος οι υποτροφίες να εξασφαλίζουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας"! 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...