Οικονομία

Αγορές ομολόγων: Θετικοί οι επενδυτές για πρόωρη εξόφληση των δανείων

Το άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 6,2% τον Οκτώβριο επιδείνωσε σήμερα το κλίμα καθώς η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην εγχώρια αγορά η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση του μέρους του διακρατικού χρέους αλλά και του συνολικού υπολοίπου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκει θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές, παρόλο που σήμερα η αγορά υποχώρησε.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η Ναυτεμπορική αναφέρει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού, ύψους περίπου 5,3 δισ. ευρώ, λήξεων των ετών 2022 και 2023, των υφιστάμενων διμερών δανείων προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προσπάθειές για τις εν λόγω πρόωρες αποπληρωμές έχουν ξεκινήσει, σε τεχνικό επίπεδο, εδώ και περίπου τρεις μήνες, ενώ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει εξοικονομήσει περίπου 228 εκατ. ευρώ από τις δύο προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές προς το ΔΝΤ.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,13% από 1,7%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά στο 0,33% από το 0,29%, όπως και του 15ετούς στο 1,19% από το 1,14%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 131 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,13% από 1,07% έναντι -0,25% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,38% από το 1,37% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρωπαικό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1522 δολ. από τα 1,1547 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων ευνοεί το δολάριο.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1558 δολ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...