Οικονομία

Wells Fargo: Οι προγραμματιστές είναι οι νέοι τραπεζίτες

H εποχή της κυριαρχίας των τραπεζιτών στην τραπεζική βιομηχανία πέρασε. Οι προγραμματιστές έχουν έρθει για να μείνουν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wells Fargo & Co όπως ο Mike Mayo, περίπου 100.000 θέσεις τραπεζιτών θα «εξαφανιστούν» τα επόμενα 5 χρόνια λόγω της αυτοματοποίησης και της τεχνολογικής εξέλιξης στον κόσμο της τραπεζικής βιομηχανίας. 

«Υπολογίζουμε πως η μείωση των θέσεων εργασίας των τραπεζιτών θα είναι η μεγαλύτερη στην αμερικανική ιστορία στο συγκεκριμένο τομέα», ανέφεραν ο Mayo και οι συνεργάτες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2020 οι τράπεζες χρειάστηκε να ξοδέψουν $200 δισ στον τομέα I.T. τους. Αυτό προφανώς σηματοδοτεί την ολοένα και αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας για τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου.

Οσο για τις χαμένες θέσεις εργασίας, αυτοί που θα πληγούν -κυρίως- θα είναι οι εργαζόμενοι σε χαμηλότερα κλιμάκια των τραπεζών όπως στα τηλεφωνικά κέντρα. Οι θέσεις εργασίας μπορεί να μειωθούν μέχρι και 20% τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι προγραμματιστές παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στις καταναλωτικές αποφάσεις των πελατών, ενώ οι τράπεζες βασίζονται όλο και περισσότερο στα τεχνολογικά εργαλεία που τους προσφέρουν. Γι αυτό το λόγο, τα τραπεζικά ιδρύματα προσλαμβάνουν επαγγελματίες με το know-how της διαχείρισης των ηλεκτρονικών εφαρμογών και συστημάτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι προγραμματιστές είναι οι νέοι τραπεζίτες» ανέφεραν οι αναλυτές. «Πρόκειται για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αν και οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε περικοπές, οι συγκεκριμένες θέσεις θα παραμείνουν σε υψηλό μισθολογικό γκρουπ».

Σύμφωνα με την έκθεση των 110 σελίδων, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολία στη βελτίωση και αναβάθμιση των συστημάτων τους, δεδομένου ότι έχουν και την επίβλεψη των ρυθμιστικών αρχών όταν προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες.

«Η κατάσταση στο back-office παραμένει δύσκολη» ανέφερε ο Mayo, προσθέτοντας πως «αρκετές θέσεις θα υποκύψουν στην εξελικτική πορεία της τεχνολογίας. Αλλες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο αφού βασίζονται στις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών. Οπως και να έχει, οι τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους σε  μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Οι τράπεζες υπόσχονται εδώ και χρόνια πως περαιτέρω επενδύσεις στην τεχνολογία της βιομηχανίας θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους. Σύμφωνα με τη Wells Fargo, αν και η αλλαγή ρότας αυτή θα πλήξει την εργασιακή πραγματικότητα των τραπεζικών και θα οδηγήσει σε περικοπές και απολύσεις, εν τέλει θα αποτελέσει πλεονέκτημα για την καλύτερη και κερδοφόρα λειτουργία των ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ