ερντογαν σουλτανος
Κόσμος

Ταφόπλακα Ερντογάν στην τουρκική οικονομία-Πάει κι αυτός ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άρει την εμπιστοσύνη του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου, λιγότερο από επτά μήνες αφότου απολύθηκε ο προκάτοχός του, ενώ και οι δυο τους έχουν επικοινωνήσει ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν τρεις  διαφορετικές πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Οι πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι ο Ερντογάν ήταν απογοητευμένος που η μείωση των επιτοκίων καθυστέρησε μέχρι τον περασμένο μήνα. Δεν ήταν σαφές τι μπορεί να κάνει ο Ερντογάν, εφεξής.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε στο Twitter ότι το ρεπορτάζ του Reuters ήταν «ψεύτικη είδηση», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Το προεδρικό γραφείο δεν απάντησε σε προηγούμενα αιτήματα για σχόλιο σχετικά με το αν ο Ερντογάν έχει εμπιστοσύνη στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος απέλυσε απότομα τρεις διοικητές τραπεζών τα τελευταία 2-1/2 χρόνια λόγω διαφωνιών πολιτικής, βυθίζοντας τη λίρα και πλήττοντας άσχημα την αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων του περασμένου μήνα ήταν περαιτέρω απόδειξη πολιτικής παρέμβασης, δεδομένου ότι ο Ερντογάν, ένας αυτοαποκαλούμενος εχθρός των επιτοκίων, είχε από καιρό αναζητήσει κίνητρα παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Η λίρα σημείωσε χαμηλά ρεκόρ ως απάντηση.

Ο Ερντογάν δεν ασχολήθηκε δημόσια με τη μείωση των επιτοκίων και η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς περί πολιτικής παρέμβασης στη νομισματική της πολιτική.

Η ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ερντογάν πιθανότατα σύντομα θα απολύσει τον Καβτσιόγλου, καθώς αυτό ταιριάζει στο ιστορικό πρότυπο του προέδρου να "νίπτει τα χέρια του" μετά από κακές πολιτικές αποφάσεις.

Οι πηγές, που βρίσκονται κοντά στην προεδρία, δήλωσαν ότι ο Ερντογάν ήταν απογοητευμένος που ο Καβτσιόγλου δεν μπόρεσε να μειώσει τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες.

"Η εμπιστοσύνη του προέδρου στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας είναι κατεστραμμένη", δήλωσε μια πηγή με γνώση του θέματος.

"Αυτό που αναμενόταν από αυτόν ήταν μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων. Αντ 'αυτού, το ίδιο επιτόκιο διατηρήθηκε για μήνες", πρόσθεσε το άτομο. "Υπάρχει σοβαρή ενόχληση σε αυτό το θέμα. Ο Ερντογάν δεν συναντιέται τόσο συχνά  πλέον με τον Καβτσιόγλου".

Η κεντρική τράπεζα δεν σχολίασε όταν ρωτήθηκε αν ο Καβτσιόγλου εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου.

Οι δύο άλλες πηγές επιβεβαίωσαν τη διαφωνία και σημείωσαν ότι θα υπήρχε κίνδυνος ενδεχόμενης αντικατάστασης ενός τέταρτου επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας , συμπεριλαμβανομένων τριών μόνο τους τελευταίους 12 μήνες,  λόγω της αστάθειας της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Ο Καβτσιόγλου «δεν έχει πλέον υγιή επικοινωνία με τον πρόεδρο», δήλωσε μια δεύτερη πηγή. «Η ανησυχία μου είναι αν οι πολιτικές του ίδιου του προέδρου θα επικριθούν τώρα και όχι του διοικητή της κεντρικής τράπεζας».

Ημερομηνία λήξης

Η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο (TRINT = ECI) στο 18% από 19% τον περασμένο μήνα παρά την αυξανόμενη πίεση στις τιμές.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 2-1/2 ετών 19,58% τον Σεπτέμβριο, ενώ η επιδίωξη που τόνισε ο Kavcioglu τον τελευταίο μήνα ,ήταν 16,98%.

Οι αναλυτές λένε ότι το βαρύτερο χέρι του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική συνέβαλε σε πτώση άνω του 50% της λίρας τα τελευταία τρία χρόνια, περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός ήταν κυρίως διψήφιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι δύο αυτοί παράγοντες " έφαγαν " τα κέρδη των Τούρκων και χτύπησαν δημοσκοπικά  τον Ερντογάν πριν από τις εκλογές το αργότερο στα μέσα του 2023.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Καβτσιόγλου τον Μάρτιο αφού έδιωξε τον Νάτσι Άγκμπαλ, ένα γεράκι πολιτικής που είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 19%. Ο Ερντογάν αύξησε την πίεση για χαλάρωση τον Ιούνιο όταν είπε δημόσια ότι μίλησε στον Καβτσιόγλου για την ανάγκη μείωσης του επιτοκίου μετά τον Αύγουστο.

Η πρώτη πηγή είπε ότι τους προηγούμενους μήνες, ο Καβτσιόγλου ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί έως τον Αύγουστο, ακολουθούμενος γρήγορα από τα επιτόκια, αλλά έδωσε μόνο "το καλύτερο σενάριο". Τελικά, ο πληθωρισμός προχώρησε μόνο υψηλότερα.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος, εξαιτίας των συμφόρων της προσφοράς μετά την πανδημία και της αύξησης των τιμών των βασικών προϊόντων, και αιφνιδίασε τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες.

Η Ακσενέρ, που θεωρείται πιθανός υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης, είπε ότι η παρέμβαση του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα είναι ένα «τερατώδες λάθος» που υποτίμησε τη λίρα και αύξησε το εξωτερικό χρέος της χώρας.

Η "ημερομηνία λήξης" πλησιάζει σε αυτό το σύστημα που αλέθει γραφειοκράτες σαν να αλέθει σκουπίδια ", είπε στα μέλη του κόμματος στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ