Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Απίστευτη οικονομική ρελάνς των Κινέζων στo AUKUS : Το Πεκίνο ζητά να συμμετάσχει σε συμφωνία του Ομπάμα

Μια είδηση που έχει προκαλέσει πληθώρα σχολίων δεδομένης της τεταμένης κατάστασης στις σινο-αμερικανικές σχέσεις ήταν αυτή πως η Κίνα υπέβαλε επίσημη αίτηση για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Ειρηνική Εταιρική Σχέση (CPTPP), τον ουσιαστικό κληρονόμο της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών της Trans-Pacific Partnership (TPP) από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η ανακοίνωση ήρθε 24 ώρες μετά την έναρξη ενός νέου στρατιωτικού συμφώνου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μια κίνηση την οποία το Πεκίνο έχει επικρίνει έντονα. Το Aukus (το όνομα της συμφωνίας) έχει έναν προφανή αντι-κινεζικό αντίκτυπο όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναλύσει σε σειρά άρθρων.



Η Ιαπωνία δήλωσε ότι θα εξετάσει προσεκτικά το κινεζικό αίτημα για ένταξη. Το Τόκιο είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος στο CPTPP, το οποίο υπεγράφη επίσης το 2016 από τις ΗΠΑ. Με τη συμμετοχή της Ουάσινγκτον θα αντιστοιχούσε στο 40% του παγκόσμιου εμπορίου. Η κυβέρνηση Ομπάμα το είδε ως ένα εργαλείο ήπιας ισχύος για να περιορίσει την κινεζική άνοδο, αλλά στην αρχή της προεδρικής του θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ το απέρριψε. Εκτός από το Τόκιο, μέλη είναι η Αυστραλία, το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι θα είναι απαραίτητο να εξακριβωθεί εάν το Πεκίνο είναι σε θέση να πληροί τα υψηλά πρότυπα - ειδικά για το περιβάλλον και την εργασία - που απαιτούνται από το CPTPP. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο ήταν σκεπτικός. Αναρωτιέται πώς αυτή τη στιγμή η Κίνα μπορεί να συνάψει τη μεγάλη πολυμερή συμφωνία, η οποία περιέχει αυστηρούς κανονισμούς για τις κρατικές βιομηχανίες, που προστατεύονται με ζήλο από τον Σι Τζινπίνγκ και το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Κίνα χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της Cptpp. Με πολλά από αυτά, όπως η ίδια η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Βιετνάμ, το Πεκίνο έχει εδαφικές ή εμπορικές διαφορές.

Το Τόκιο λέει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία έχουν προτεραιότητα. Η βρετανική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση στα τέλη Σεπτεμβρίου για να διαπραγματευτεί την ένταξή της. Η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για το CPTPP. Το ίδιο και η Ταϊβάν, αλλά η παρουσία της εξαρτάται από τον αποκλεισμό του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί την Ταϊπέι «επαρχία ανταρτών».



Αρκετά κράτη της CPTPP είναι επίσης μέρος της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP), της μεγαλύτερης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο, που κυριαρχείται από την Κίνα. Υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τις 10 χώρες της Asean (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), συν την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και καλύπτει περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και του πληθυσμού. Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, ωστόσο, το Rcep είναι πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα που καθορίζονται στο Cptpp ή στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κίνα θέλει να συμμετάσχει στο Cptpp για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη κεντρική θέση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: ένας τρόπος επίσης να αναχαιτίσει την ισχυρή πίεση των ΗΠΑ, της οποίας το Aukus είναι το τελευταίο κομμάτι κατά σειρά. Παρά τα σχέδια του Σι να αυξήσει το μερίδιο του εθνικού ΑΕΠ που παράγεται από την εγχώρια κατανάλωση, οι εξαγωγές παραμένουν ο κινητήρας της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας από την πανδημία. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Πεκίνου, οι λιανικές πωλήσεις (βασικός δείκτης κατανάλωσης) μειώθηκαν κατά 6% στη χώρα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης