Παραγωγή εμβολίων
Οικονομία

Παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα: Πόσο εφικτό είναι αυτό το σενάριο

Καθώς οι μεταλλάξεις της COVID-19 επελαύνουν, συνεχίζεται η συζήτηση αναφορικά με την παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα. Για δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία με μεγάλο κόστος κάνουν λόγο οι ειδικοί.

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών του νέου επιδημικού κύματος και με άγνωστη την ημερομηνία λήξης της υγειονομικής κρίσης, ερωτήματα τίθενται για το αν η χώρα μας θα μπορούσε να παράγει τα δικά της εμβόλια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελαη Ελλάδα βρίσκεται πολλά στάδια πίσω από άλλα ευρωπαϊκά κράτη στον τομέα παραγωγής βαρέος φαρμακευτικού προϊόντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Έλληνες βιομήχανοι προσπαθούν με τη μικρότερη δυνατή επένδυση να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να δαπανήσουν ένα ποσό της τάξεως των 40 δισ. ευρώ που θα χρειαζόταν για ένα τέτοιο εργοστάσιο» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik.

Αυτό έγινε με τα γενόσημα, όπου με μικρή επένδυση, έβγαζαν «εύκολα χρήματα τα προηγούμενα χρόνια», όπως αναφέρει ο καθηγητής καθότι το γενόσημο έχει το 65% της τιμής του αρχικού φαρμάκου στην Ελλάδα.

Ως την πιο αξιόλογη επένδυση στην Ελλάδα μέχρι στιγμής στον τομέα του φαρμάκου, ο κ. Κούβελας χαρακτηρίζει το εγχείρημα του Δημήτρη Δέμμου «που δημιούργησε ένα εργοστάσιο ενεσίμων, το καλύτερο την Ευρώπη. Επειδή χρειάζονται αποστείρωση έπρεπε να προβεί σε μια σειρά ελέγχων (σταθερότητας, στεγανότητας), ενώ παράλληλα έπρεπε να φτιάξει και γραμμή παραγωγής μπουκαλιών».

Όμως, όπως συμπεραίνει ο κ. Κούβελας, απέχουμε πολύ από την παραγωγή εμβολίων καθότι χρειάζονται πολλαπλές επενδύσεις σε πολλά επίπεδα. «Πρέπει να συνεργαστεί η βιομηχανία με τουλάχιστον ένα μεγάλο πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Υπάρχει η ανάγκη καλής υποδομής όπως πιστοποιημένου εργαστηρίου με πειραματόζωα και ειδικά εργαστήρια για την κάθε φάση παραγωγής εμβολίου».

«Σε μία τριετία με πενταετία που θα έχουν παραχθεί τα πρώτα βιολογικά φάρμακα στη χώρα, που είναι το επόμενο στάδιο από τα ενέσιμα, τότε ίσως και να είμαστε έτοιμοι για την παραγωγή εμβολίων» συμπεραίνει μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο υποθετικό σενάριο επένδυσης χωρών (όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία) για συμπαραγωγή εμβολίων εντός ελληνικού εδάφους, ο καθηγητής επισημαίνει ότι αυτό θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο χρονικά, καθώς θα καθυστερούσε η πιστοποίηση των εγκαταστάσεων από τον ΕΜΑ.

 

«Η πατέντα θα έλυνε τα χέρια»

Την άποψη ότι αν η Ελλάδα είχε τις πατέντες των εμβολίων κατά της COVID-19, θα μπορούσε να τα παράξει μέσα σε 12 μήνες, εκφράζει από την πλευρά του στο Sputnik o ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής.

«Το κομμάτι των εμβολίων χρειάζεται τεχνολογίατεχνογνωσία και υψηλό κόστος. Αυτός είναι ο λόγος που οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προτιμούσαν έτοιμες πατέντες από άλλα φάρμακα ή συνήθως πατέντες για αντιβιοτικά αντιφλεμονώδη. Δεν υπήρχαν τα χρήματα. Όμως, από τη στιγμή που ενδέχεται να έρθει η πατέντα στην Ελλάδα, τότε η παραγωγή είναι θέμα περίπου 12 μηνών» εκτιμά.

«Εκεί θα κριθούν οι δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: Στο αν μπορεί να εξελίξει την παραγωγή της. Αντίστοιχα η ελληνική βιομηχανία πλαστικών το κατάφερε με τη δική της παραγωγή μασκών, αλλά όχι και γαντιών, επειδή ήταν κάτι που απαιτούσε περισσότερο χρόνο και χρήμα» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...