Οικονομία

Αυτά είναι τα μέρη από όπου την κοπανάνε οι πλούσιοι-Μπροστάρηδες οι Τούρκοι

Τα μέρη από που φεύγουν οι πλούσιοι καταγράφονται σε νέα έρευνα. 

Τα δεδομένα δείχνουν ότι 16.000 Κινέζοι και 7.000 Ινδοί 'λεφτάδες" μετακόμισαν από τις αντίστοιχες χώρες τους το 2019. Η μελέτη της AfrAsia Bank κάλυψε μόνο άτομα με καθαρή αξία περιουσίας 1 εκατομμυρίου  έως 9,9 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία άτομα μετακόμισαν σε κατοικία σε μια νέα χώρα και πέρασαν τουλάχιστον το μισό του έτους εκεί.

Ενώ αυτοί οι εκατομμυριούχοι από την Κίνα και την Ινδία αποτελούσαν απώλεια μονάχα 2% του πληθυσμού τους, η Katharina Buchholz της Statista σημειώνει ότι η σχετική εκροή από τη Ρωσία και την Τουρκία ήταν υψηλότερη στο 6% και 8%  αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εργασιακές ευκαιρίες, οι φορολογικές και οικονομικές ανησυχίες ήταν μεταξύ των λόγων για τους οποίους η "ελιτ" αποφάσισε να κάνει αυτές τις κινήσεις. Αλλά η απόφαση θα μπορούσε επίσης να είναι προσωπικής φύσης. Τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, η ασφάλεια, ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και - τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό - η διαφυγή από ένα καταπιεστικό καθεστώς.

Η Αυστραλία ήταν στην κορυφή της λίστας των χωρών υποδοχής, προσελκύοντας 12.000 πλούσιους το 2019. Οι ΗΠΑ και η Ελβετία ακολούθησαν στην σχετική κατάταξη.

Η Πορτογαλία και η Ελλάδα ήταν επίσης μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών που προσελκύουν "πλούσιους μετανάστες". Εκτός από τα ηλιόλουστα κλίματά τους, και οι δύο χώρες εφαρμόζουν προγράμματα επενδυτών που παρέχουν πρόσβαση σε κατοικία και υπηκοότητα στην ΕΕ.

Αυτοί οι "πλούσιοι μετανάστες" αποκαλούνται "High-net-worth individual" (HNWI). Είναι δηλαδή κάθε άτομο με υψηλή καθαρή αξία, όρος που χρησιμοποιείται από ορισμένα τμήματα του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για να ορίσει άτομα των οποίων ο επενδυτικός πλούτος υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό. 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ