Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα επόμενα βήματα – Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα

Με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί «τρέχει» το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προσδοκίες, αλλά και δηλώσεις ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων, ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης (τουλάχιστον για τη χώρας μας) είναι πολύ κοντά.

Το θέμα απασχόλησε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία μίλησαν τόσο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και ο Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα είχε προηγηθεί, η πρόταση από την Κομισιόν για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 167,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022, ο οποίος θα συμπληρωθεί με επιχορηγήσεις ύψους 143,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο συνδυασμός αυτών των κοινοτικών πόρων θα κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

Μιλώντας στην Ολομέλεια του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα αρχίσει να εγκρίνει τα πρώτα εθνικά σχέδια ανθεκτικότητας και ανάκαμψης.

«Σε χρόνο ρεκόρ δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU), το μεγαλύτερο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη από το σχέδιο Μάρσαλ», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρόκειται για ένα επίτευγμα ορόσημο», πρόσθεσε. «Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν να εισρέουν τις ερχόμενες εβδομάδες», είπε ακόμη, τονίζοντας ότι «η πράσινη και η ψηφιακή ανάκαμψη είναι έτοιμες να ξεκινήσουν».

Ευρωπαϊκά ομόλογα

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στη έκδοση ομολόγων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις προχρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως είπε ο Επίτροπος Χαν, όλες οι δυνητικές εκδόσεις ομολόγων θα μπορούν να εγγυηθούν την εξυπηρέτηση των προχρηματοδοτήσεων ύψους 13%» (του συνολικού ποσού που δικαιούνται τα κράτη-μέλη από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). «Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι το εφικτό. Πάντα έλεγα ότι θα μπορούμε να αντλήσουμε 150 – 200 εκατ. ευρώ ετησίως», είπε ο Γ. Χαν. «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις προχρηματοδοτήσεις, με διάφορες εκδόσεις ομολόγων, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές», πρόσθεσε.

Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι αυτοί που έχουν ήδη προετοιμάσει καλά τα σχέδιά τους θα πρέπει να μείνουν ήσυχοι ότι πολύ σύντομα τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμα.

Το ελληνικό σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης θα είναι ένα από τα πρώτα εθνικά σχέδια που θα εγκριθούν και μάλιστα «και πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούνιο».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως το σχέδιο ανάκαμψης είναι μια ακόμη ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, σύγχρονης, εξωστρεφούς, δημιουργικής, έτοιμης να ανταποκριθεί όχι μόνο στο τώρα, αλλά και σε αυτό που έρχεται, που μπορεί να επενδύσει στο διεθνώς αποδεδειγμένα σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της, φέρνοντας πίσω όσους Έλληνες έδιωξε η κρίση και δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές για καινοτομία σε αυτή τη χώρα. Σημείωσε πως το σχέδιο αυτό είναι ελληνικό, made in Greece, made in EU Greece, που γράφτηκε σε αυτή τη χώρα, δεν το έγραψαν άλλοι για μας.

Στην Αθήνα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε ο «Βηματοδότης» η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 17 Ιουνίου, όπου θα αναγγείλει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, την προέγκριση του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 59 δισ. ευρώ.

Η τελική έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα αναμένεται ως τις 20 Ιουνίου και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στα τέλη Ιουνίου το ελληνικό κράτος θα υποδεχθεί τα πρώτα 4 δισ. ευρώ του εν λόγω Ταμείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει εργαστεί σκληρά για τη διαμόρφωση του πρωτοφανούς σε έκταση και βάθος, για τα ελληνικά δεδομένα, επενδυτικού προγράμματος, υπογραμμίζει ότι δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιηθεί η αξία και η σημασία των προβλέψεων και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρει στη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και σπεύδει να εξηγήσει ότι πρόκειται για «ένα πλέγμα προικοδοτημένων με τους απαιτούμενους πόρους έργων και μεταρρυθμίσεων, ικανών να αλλάξουν πραγματικά την Ελλάδα».

NextGenerationEU

Με προϋπολογισμό ύψους 807 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, το NextGenerationEU θα συμβάλει στην αποκατάσταση της άμεσης οικονομικής και κοινωνικής ζημίας που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και θα προετοιμάσει την ΕΕ για το μέλλον.

Το μέσο θα συμβάλει στην οικοδόμηση της ΕΕ μετά τη νόσο COVID-19, η οποία θα είναι πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ανθεκτική, και καλύτερα προσαρμοσμένη στις τρέχουσες και στις επερχόμενες προκλήσεις.

Το κεντρικό στοιχείο του NextGenerationEU είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας — ένα μέσο παροχής επιχορηγήσεων και δανείων για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι συμβάσεις/αναλήψεις υποχρεώσεων στο πλαίσιο του NextGenerationEU μπορούν να συναφθούν έως το τέλος του 2023, ενώ οι πληρωμές που συνδέονται με τον δανεισμό θα ακολουθήσουν έως το τέλος του 2026.

Μετά την έγκριση της απόφασης για τους ιδίους πόρους από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί πλέον να αρχίσει να αντλεί πόρους για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη στην Ευρώπη μέσω του NextGenerationEU.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ