Οικονομία

ΕSM: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Tην πεποίθησή του ότι χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας και της ΕΕ η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι διασφαλισμένη, εξέφρασε ο Ρόλφ Στρος. Επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

Σύμφωνα με τον κ. Στρος «αν και η οικονομική επιβάρυνση λόγω της τρέχουσας πανδημίας έχει αυξήσει τα επίπεδα του χρέους και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, η Ελλάδα δεν περνάει μια νέα κρίση χρέους. Οι προσπάθειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας παρά τις υπόλοιπες, μακροπρόθεσμες προκλήσεις».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε μακροσκελή του ανάλυση, η Ελλάδα αναδύθηκε από την προηγούμενη κρίση χρέους πιο ανθεκτική. Πραγματοποίησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, της απλοποίησης της έκδοσης των αδειών, του εξορθολογισμού των διαδικασιών και της διευκόλυνσης του εμπορίου.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία ήταν πιο πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας από ό, τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Οι προηγούμενες προσπάθειες, αν και αρκετά επώδυνες, επέτρεψαν στη χώρα να εισέλθει στην πανδημία με μια πολύ υγιή δημοσιονομική θέση. Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης με αντίμετρα που ανέρχονταν σε περίπου 9,4% και 6,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021, αντίστοιχα.

 Η δομή του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί πολύ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ESM και στον προκάτοχό του, τον EFSF, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κατέχει περίπου το 55% του ελληνικού χρέους και λόγω των χαμηλών επιτοκίων το κόστος για την Ελλάδα για την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο για το συνολικό επίπεδο του χρέους της. «Σε αντίθεση με την κατάστασή της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα έχει πλέον ευρύτερη πρόσβαση στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό μειώνει περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στρος, αναφέροντας και τα νέα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ και, συνεπώς, η χώρα μας. «Η ΕΕ έχει προσθέσει ένα άλλο πακέτο βοήθειας για την καταπολέμηση της τρέχουσας κρίσης με ένα πρώτο πακέτο 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Έκτοτε, η Ελλάδα χρησιμοποίησε το σύστημα στήριξης της απασχόλησης και συμμετείχε στο σύστημα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για το NextGeneretionEU 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης και ψηφιοποίησης. Η Ελλάδα θα λάβει μεγάλο μέρος αυτού του πακέτου, που ισοδυναμεί με περίπου 17,8% του ΑΕΠ της..

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, η Ελλάδα θα πρέπει να αντικαταστήσει σταδιακά τα προσωρινά μέτρα στήριξης για να μην δημιουργηθεί δημοσιονομική πίεση. Η δημιουργία απασχόλησης και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα προσωρινά μέτρα που εφαρμόζονται για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες.

Η βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων δαπανών θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. «Μόλις ξεκινήσει η ανάκαμψη, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στον δημοσιονομικό στόχο που συμφωνήθηκε με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιον ο μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος της Ελλάδας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό απόθεμα που θα αποτρέψει τη χώρα από το να εισέλθει σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ