Οικονομία

Οι μισοί εργαζόμενοι σε αναστολή - Ποιοι θα πάρουν το επίδομα

Περίπου ένας στους δυο μισθωτούς στην χώρα, δηλαδή με άλλα λόγια σχεδόν το 50% του εργατικού δυναμικού, πέρασαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, για λίγο ή για πολύ, από το καθεστώς της αναστολής σύμβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας 1,13 εκατομμύρια μοναδικοί ωφελούμενοι έλαβαν 2,4 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσα στο 12μηνο Μάρτιος 2020 – Φεβρουάριος 2021. Με άλλα λόγια, πάνω από 1,1 εκατομμύρια μισθωτοί εργαζόμενοι τέθηκαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα σε αναστολή σύμβασης τον τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά, για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί με στόχο την απευθείας στήριξη των μισθών, έχουν δαπανηθεί 3,2 δισ. ευρώ και ειδικότερα:

-3 δισ. ευρώ σε αναστολές, «Συν – Εργασία», μονομερείς δηλώσεις τουρισμού – πολιτισμού, ενισχύσεις επιστημόνων, ειδικές κατηγορίες κ.α.

-238 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα Απασχόλησης (ΕΣΠΑ).

Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα το συνολικό κονδύλι στήριξης των εργαζομένων να αγγίζει τα 4,7 δις. ευρώ σε ένα 12μηνο. Αν αθροιστούν και τα μέτρα για ανέργους του ΟΑΕΔ και επιδοματούχους του ΟΠΕΚΑ, το συνολικό κονδύλι που έχει διατεθεί από το υπουργείο Εργασίας φτάνει στα 6,4 δις. ευρώ και αφορά 3 εκατομμύρια δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κορoνομέτρα του ΟΑΕΔ για την στήριξη των ανέργων ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ αφορά σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές, ενώ τα 349,5 εκατ. ευρώ σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (400 ευρώ μακροχρόνια ανέργων, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης). Μέσω του ΟΑΕΔ έχουν επίσης διατεθεί 238 εκατομμύρια ευρώ σε 47.000 ωφελούμενους με προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ΕΣΠΑ, πάντα την περίοδο της πανδημίας. «Η στήριξη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα» διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας πως το υπουργείο ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την επεξεργασία των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα οποία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Όπως έχει αποκαλύψει το Έθνος, κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα και στο δύσκολο εγχείρημα αποσωλήνωσης της αγοράς εργασίας – όποτε κι αν αυτό καταστεί εφικτό από την πορεία των υγειονομικών δεικτών – θα διαδραματίσουν νέα προγράμματα απασχόλησης στοχευμένα στους πλέον πληττόμενους από τα lockdown κλάδους, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. Τα νέα προγράμματα θα είναι ένα μείγμα επιδοτήσεων ασφαλιστικών εισφορών ή και μισθού με επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στην νέα κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μεταξύ όμως θα συνεχίζονται τα οριζόντια μέτρα στήριξης, καθώς η υγειονομική πορεία της πανδημίας δεν επιτρέπει την μετάβαση στα μέτρα της επόμενης μέρας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα των μέτρων είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πανδημία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε τα κενά και τις ανάγκες που προκύπτουν, προσαρμόζοντας τα μέτρα. Παράλληλα, έχουμε πάντοτε το βλέμμα στην επόμενη από τον κορoνοϊό ημέρα, για να γίνει η μετάβαση στην αγορά εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, ξεκινά η προαναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» των αναστολών συμβάσεων για τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ