Οικονομία

Μ. Ομπάμα: Η διάσωση της Ελλάδας σήμαινε διάσωση Ευρωπαϊκών τραπεζών & βιομηχανιών

Αποτελεί κοινό μυστικό στους παγκόσμιους οικονομικούς κύκλους ότι η χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού οίκου,Lehman Brothers οδήγησε σε ένα ντόμινο κρίσεων χρέους σε όλον τον πλανήτη. Χαρακτηριστικές αποτέλεσαν οι εικόνες το διάστημα 2008-2009 με χιλιάδες αμερικανούς χρηματιστές να αναζητούν ένα νέο επαγγελματικό μέλλον στις αγορές της Ασίας. Παρόλα αυτά ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο του βιβλίο με τίτλο "Γη της Επαγγελίας" παραλείπει επιδεικτικά οποιαδήποτε κριτική στις ευθύνες του τότε αμερικανικού οικονομικού κατεστημένου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:"Παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν (σ.σ. οι Ευρωπαίοι ηγέτες) πως οι Γερμανικές και οι Γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας Γερμανικές και Γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί"

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε ασκήσει κριτική, πρωτίστως στο Βερολίνο, αλλά και στο Παρίσι ιδιαίτερα για την πρώτη φάση της διαχείριση της κρίσης, για την επιμονή τους στη δημοσιονομική λιτότητα την ώρα που η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούσε την εφαρμογή επεκτατικής πολιτικής.

Αναφερόμενος, όμως, στην επιλογή αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο Μπαράκ Ομπάμα επιπλέον σημειώνει ότι «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ