Οικονομία

Πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 ξεκινά το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Οικονομικών. Το πρόγραμμα αφορά την 6μηνη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και σε αυτό εντάσσονται μόνο οι νεοπροσλαμβανόμενοι από 1η Οκτώβρη με πλήρη ή μερική απασχόληση. Επιπλέον, για τους μακροχρόνια ανέργους επιδοτείται ένα επιπλέον ποσό, ύψους 200 ευρώ.  

 


Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος του Open, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε σχετικά με το πρόγραμμα, ότι την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου υπεγράφη υπουργική απόφαση γα το πως θα γίνουν οι προσλήψεις και ότι την Τετάρτη 30/9 «θα καταβληθούν τα 534 του Αυγούστου».

Οι δικαιούχοι του προγράμματος 100 θέσεων εργασίας δεν πρέπει: 

να είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση για τουλάχιστον 1 μήνα από την ημερομηνία πρόσληψής τους
να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση - εργοδότη


Από την άλλη πλευρά θα πρέπει:


οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την πρόσληψη να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες
και να διατηρήσουν για το 6μηνο το υφιστάμενο προσωπικό τους, δηλαδή αυτό που φαινόταν στο πρόγραμμα «Εργάνη» στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μετρά ο αριθμός των εργαζομένων. 
Οι αιτήσεις θα πραγματοποιούνται με υπεύθυνη δήλωση ένταξης μέσω του προγράμματος «Εργάνη». Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από 1.10.2020 και θα «τρέχει» μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.


Εκκρεμείς συντάξεις και αναδρομικά


Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο κ Βρούτσης αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, τονίζοντας ότι« από Από 1/1/2020 όλες οι συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά». Παράλληλα τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο και κανέναν άνεργο ακάλυπτο».  Όσον αφορά το αναδρομικά του Οκτωβρίου, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα προηγηθεί διάταξη μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας στη Βουλή» και ότι «μετά τις 15 και μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ