βασιλική οικογένεια Αγγλίας
Οικονομία

Βρετανία: Σχεδόν 700 εκατ. δολ. έχει χάσει η Βασίλισσα εν μέσω πανδημίας

Η αξία του Crown Estate, το οποίο διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων για τη Βασίλισσα και τη βρετανική κυβέρνηση, μειώθηκε κατά 716 εκατ. δολάρια μετά το απαγορευτικό (lockdown) που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση του Crown Estate, για το 2019-2020, κατεγράφη πτώση στην αξία του χαρτοφυλακίου του κατά 1,2%, στα 17,4 δισ. δολ., μετά το απαγορευτικό που επιβλήθηκε στο Λονδίνο για το καλοκαίρι, βάζοντας λουκέτο σε επιχειρήσεις και αφήνοντας απλήρωτα τα ενοίκια των καταστημάτων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τις απρόβλεπτες εμπορικές συνθήκες, όμως, το Crown Estate πέρυσι κατάφερε να καταγράψει ένα μικρό κέρδος. Ο Dan Labbad, επικεφαλής του Crown Estate, ανακοίνωσε ανάπτυξη 0,4% και κέρδος 447 εκατ. δολ., "εξέλιξη που αποτυπώνει τη δυναμική του χαρτοφυλακίου", όπως τόνισε.

Το Crown Estate περιλαμβάνει τμήματα και εκτάσεις γης στην Αγγλία (ακόμα και κτίρια στο εμπορικό κέντρο του Λονδίνου), στην Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Από το 1961 θεωρείται ανεξάρτητη εμπορική επιχείρηση, η οποία στέλνει τα έσοδά της στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει καταγράψει κέρδη 3,7 δισ. δολ. Δεν θεωρείται τμήμα της προσωπικής περιουσίας της Βασίλισσας Ελισάβετ. 

Λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της διαταραχής που αναμένεται στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας, το Crown Estate θα παραδώσει τα κέρδη του στο υπουργείο ΟΙκονομικών σε τμήματα. Από τα 447 εκατ. δολ., τα πρώτα 113 εκατ. δολ. καταβλήθηκαν τον Ιούλιο, με τις υπόλοιπες πληρωμές να ακολουθήσουν ως το τέλος του έτους. Η Βασίλισσα συνήθως λαμβάνει από την κυβέρνηση το 25% από τα έσοδα του Crown Estate σαν "επιχορήγηση του ηγεμόνα". Ωστόσο, αυτήν τη φορά, θα υπάρξει καθυστέρηση δύο ετών.

Επίσης, το Crown Estate αποφάσισε να αναβάλει την καταβολή του μπόνους για όλο το προσωπικό για φέτος, με το διοικητικό του συμβούλιο και τη διοίκησή του να λαμβάνουν μια "προσωρινή" μείωση μισθών κατά 20%. 

Τον Μάιο του 2019, το Forbes εκτίμησε πως η προσωπική περιουσία της Βασίλισσας ανερχόταν σε 500 εκατ. δολ., ενώ συνδυαστικά η περιουσία του Crown Estate και του Δουκάτου του Λάνκαστερ αποτιμώνταν σε 25 δισ. δολ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Πύρρεια νίκη” των Rafale F4 για τη “Συμφωνία του Αιώνα”: Η εντατική “Παρισινή διπλωματία” εξασφάλισε 200 μαχητικά που θα αντικαταστήσουν τα F-15C/D Eagles του Ριάντ

Στα μέσα Ιουλίου κατέστη σαφές ότι η Γερμανική κυβέρνηση είχε ματαιώσει την πώληση σαράντα οκτώ μαχητικών αεροσκαφών...