επιταγές
Οικονομία

Εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών μέσα στον Αύγουστο

Εκτίναξη κατέγραψε ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών τον Αύγουστο, εν μέσω της θερινής σεζόν και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ήδη από τις αρχές Ιουλίου αναστείλει κατά δύο μήνες τις προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της Τειρεσίας ΑΕ οι ακάλυπτες επιταγές μέσα στον Αύγουστο ανήλθαν σε 605 τεμάχια, συνολικής αξίας 4,9 εκατ. ευρώ, όταν τον Ιούλιο του 2020 είχαν σφραγιστεί 245 επιταγές, συνολικής αξίας 2,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σημείωσαν αύξηση 146,94% ως προς τα τεμάχια και 96,47% ως προς την αξία σε μηναία βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο προβλέπει ότι αξιόγραφα οφειλόμενα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Ιουνίου 2020 έως τις 15 Ιουλίου 2020, δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία ανεστάλησαν κατά επιπλέον 60 ημέρες, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 3.928 τεμάχια αξίας 52,90 εκατ. ευρώ, από 69 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 και 78,5 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 σε 12.771 τεμάχια συνολικής αξίας 18,4 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 είχαν διαμορφωθεί στα 24,5 εκατ. ευρώ και στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 σε 25 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της περιόδου αναστολής εμφάνισης των ακάλυπτων επιταγών που έχει δώσει η κυβέρνηση, εκτιμάται πως μια καθαρή εικόνα για την εξέλιξη των «φεσιών» στην αγορά θα την έχουμε στα μέσα Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ