το ναυπηγείο της Cosco
Οικονομία

Τι φέρνει στον Πειραιά ο νέος Κινέζος CEO του ΟΛΠ;

Η τοποθέτηση του 50χρονου Ανμίνγκ ως επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και η πρόωρη αποχώρηση του συναινετικού κάπτεν Φου δείχνουν τις προθέσεις της COSCO να πιέσει καταστάσεις και να επιλύσει τα προβλήματα με την ελληνική κυβέρνηση

«Δουλεύουμε σκληρά για να κάνουμε την Ελλάδα πιο ενεργή». Τα λόγια αυτά έχουν ειπωθεί από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ Α.Ε. Ζανγκ Ανμίγνκ, ο οποίος έχει την ίδια θέση και στη ΣΕΠ Α.Ε. – PCT. Σε μια δύσκολη εποχή για την παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο, οι Κινέζοι από τα κεντρικά της COSCO αποφάσισαν να ενώσουν τις τρεις προβλήτες του πειραϊκού λιμανιού -την Ι του ΟΛΠ και τις ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ- ώστε να υπάρξει οικονομία κλίμακος. Η επιλογή του 50χρονου Ανμίνγκ ως επικεφαλής του εγχειρήματος δείχνει τις προθέσεις της COSCO να μεταλαμπαδεύσει την πετυχημένη, κατά την ίδια, νοοτροπία της Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιάς Α.Ε. και στον ΟΛΠ ο οποίος, σύμφωνα με στελέχη του λιμανιού, κινείται ακόμη σε «ρυθμούς Δημοσίου».

Ο Ζανγκ Ανμίνγκ ήρθε στην ουσία για να κάνει και τον ΟΛΠ πιο ενεργό, αφού η πολιτική του νυν προέδρου Γου Ζενγκάνγκ, που είναι και μέλος της China COSCO Shipping Corporation Limited και φρόντιζε να τα έχει με όλους καλά στον Πειραιά ακολουθώντας έναν δρόμο συναίνεσης, φαίνεται ότι δεν απέδωσε. «Με όλους συμφωνεί, αλλά στο τέλος δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό», επεσήμαναν στο «business stories» στελέχη της λιμενικής βιομηχανίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Ιούλιο ανακοινώθηκε η τοποθέτηση Ανμίνγκ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ως επιβράβευση από την COSCO γιατί πέτυχε τη βελτίωση των μεγεθών της ΣΕΠ Α.Ε. – PCT / ΣΕΠ. Ταυτόχρονα έγινε δεκτή η παραίτηση του μέχρι τότε διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. Φου Τσενγκιού. Μάλιστα η αποχώρηση του κάπτεν Φου, ο οποίος βρισκόταν στον Πειραιά από την πρώτη ημέρα δραστηριοποίησης της COSCO, ήταν πρόωρη αφού κανονικά θα έφευγε στο τέλος του 2020, ένδειξη ότι οι Κινέζοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να χρονοτριβούν, λόγω και των προβλημάτων που έχουν προκύψει με την ελληνική κυβέρνηση.

«Υπάρχει δυσθυμία των Κινέζων με την ελληνική κυβέρνηση. Ο λόγος είναι ότι καθυστερεί η υλοποίηση των υποχρεωτικών έργων που έχει αναλάβει η COSCO λόγω των γραφειοκρατικών μηχανισμών που κινούνται αργά προκαλώντας εκνευρισμό στην κινεζική πλευρά», επισημαίνουν κύκλοι του λιμανιού στο «b.s.», ενώ «δεν προχωράνε τα έργα σε μια εποχή όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη τις επενδύσεις».

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κινέζας πρέσβειρας Τσανγκ Τσιγιουέ στην Αθήνα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για την προώθηση των επενδυτικών προγραμμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, στο πλαίσιο webinar που είχε διοργανώσει το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας του αλλά και τη συμπλήρωση 40 ετών από την έναρξη επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των δύο κρατών, η κυρία Τσιγιουέ φρόντισε να στείλει το μήνυμα της κινεζικής κυβέρνησης προς την ελληνική:

«Θα γίνουν επενδύσεις και αυτό που ζητάμε είναι αντικειμενική αντιμετώπιση των Κινέζων επενδυτών και των κινεζικών επιχειρήσεων χωρίς να παρεμβαίνουν… άλλοι παράγοντες».
Κάποιοι δεν αποκλείουν η στάση της κυβέρνησης να εντάσσεται σε γεωπολιτικά παιχνίδια και στη σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή τον κορωνοϊό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αντίλογος τονίζει ότι «οι Αμερικάνοι δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να αναπτύξουν άμεσα ανταγωνιστικές προς την COSCO δραστηριότητες, οπότε δεν υπάρχει θέμα. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Οι Αμερικάνοι πήραν τα ναυπηγεία και θέλουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και ίσως του Βόλου που θα τα έχουν. Οπότε… no problem so far».
Σύμφωνα με πηγές από τον Πειραιά, «αυτή την εποχή το λιμάνι κρατήθηκε πολύ καλά σε σύγκριση με άλλα της Μεσογείου και της Ευρώπης. Το εμπορικό τμήμα είναι καλά δικτυωμένο και υπάρχει δουλειά, υπάρχουν φορτία. Εχουν γίνει από πριν σωστές εμπορικές συμφωνίες. Εχει γίνει hub ο Πειραιάς. Ολες οι εταιρείες-κολοσσοί μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ανήκουν στις λεγόμενες παγκόσμιες συμμαχίες μεταφορτώνουν στον Πειραιά», ενώ σε σχέση με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ οι ίδιες πηγές αναφέρουν:

«Η τοποθέτηση του Ζανγκ Ανμίνγκ ως διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΛΠ και η επιτυχημένη πορεία κάποιων ετών στη ΣΕΠ-PCT, όπου και παραμένει, δείχνουν πού στοχεύει η διοίκηση του ΟΛΠ. Στην αύξηση της εμπορευματικής κίνησης, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στο εμπορικό τμήμα των containers και στα πλοία μεταφοράς οχημάτων, τα Ro-Ro. Ολα αυτά χωρίς να παραμελεί το επιβατηγό κομμάτι -την κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα-, το οποίο όμως λόγω πανδημίας έχει μειωμένη έως καθόλου κίνηση.

Ο κ. Ανμίνγκ ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος σε νεαρή ηλικία, κάτι που δεν συνηθίζεται στους Κινέζους. Η προαγωγή έχει και άλλον χαρακτήρα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ανέλαβε σημαντική θέση με ευοίωνες προοπτικές. Πρόκειται για επιβράβευση του επιτυχημένου μοντέλου εργασίας της PCT, το οποίο θα υιοθετηθεί και από τον ΟΛΠ. Στόχος είναι η αναβάθμιση της Προβλήτας Ι που έχει παλιά μηχανήματα, του car terminal με την ηλεκτρονικοποίησή του, η ανάπτυξη τεχνικών μέσων και η αλλαγή του τρόπου εργασίας, όπως αλλαγή βαρδιών, πλήρες 8ωρο, τρόπος στοιβασίας κ.ά.

Ηδη η PCT έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στους τομείς της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και στα οχηματαγωγά πλοία, τα Ro-Ro».
Ο Ζανγκ Ανμίνγκ διαθέτει εργασιακή πείρα στη ναυτιλιακή βιομηχανία άνω των 25 ετών, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων.
Εχει υπηρετήσει σε διαφορετικές διευθυντικές θέσεις οικονομικής διαχείρισης της COSCO Container Lines Ltd. τις περιόδους 1996-2002 και 2009- 2012, ενώ υπηρέτησε και ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της COSCO Container Lines στην Ιταλία την περίοδο 2002-2008. Το 2012 διορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής και το 2016 διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΠ Α.Ε. Είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Γκουανγκχούα.

Η νέα προβλήτα

Οι Κινέζοι προσπαθούν να ξεκινήσει η διαδικασία για την έγκριση κατασκευής της Προβλήτας IV. Η νέα προβλήτα είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την COSCO, για να αυξηθεί η χωρητικότητα του εμπορικού λιμανιού, που είναι και ο τομέας που φέρνει τα μεγάλα έσοδα.
Χωρίς την εν λόγω προβλήτα, σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, ο Πειραιάς όχι μόνο δεν θα διατηρηθεί στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης των ευρωπαϊκών λιμένων, πίσω από το Ρότερνταμ, την Αμβέρσα και το Αμβούργο, αλλά θα αρχίσει να χάνει θέσεις αφού οι liners εταιρείες που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν θα στραφούν σε άλλα λιμάνια.

«Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του Πειραιά θα διαδραματίσει η έγκριση -που έχει παγώσει- της κατασκευής της προβλήτας IV. Γίνονται όμως συζητήσεις. Τα ραντεβού είναι αλλεπάλληλα και σε κυβερνητικό επίπεδο», επισημαίνουν στελέχη του λιμανιού.
Δεύτερο αγκάθι στις σχέσεις COSCO – ελληνικής κυβέρνησης είναι το 16,5% της ΟΛΠ Α.Ε., το οποίο κατέχει ακόμη το ΤΑΙΠΕΔ. Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι επενδύσεις και μετά θα δοθεί το 16,5%. Ωστόσο «οι επενδύσεις καθυστερούν όχι με ευθύνη της COSCO που έχει δώσει τα λεφτά», επισημαίνουν κινεζικοί κύκλοι, που θέλουν διακαώς να αποκτήσουν κι αυτό το ποσοστό για να μην έχουν κανέναν στα πόδια τους.

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τους Κινέζους, αλλά και την κυβέρνηση, είναι η λειτουργία ναυπηγείου από την COSCO στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ). Μετά την απόφαση του ΣτΕ η κινεζική πλευρά έχει δικαίωμα να επανακαταθέσει στην Περιφέρεια το αίτημά της για άδεια λειτουργίας ναυπηγείου. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, όμως, έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνει ναυπηγείο η ΝΕΖ.
«Στον βαθμό που θα αναπτύσσεται το λιμάνι του Πειραιά θα αναπτύσσεται και η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα. Αλλά θα πρέπει να τελειώνουμε με τις νομοθετικές εκκρεμότητες που αφορούν την άδεια για λειτουργία ναυπηγείου στο Πέραμα», υπογράμμισαν στο «b.s.» κύκλοι του λιμανιού.

Οικονομικά στοιχεία

Το α’ εξάμηνο του 2020 έκλεισε με μείωση κατά 6,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η COSCO Shipping Ports, από το ελληνικό λιμάνι διακινήθηκαν συνολικά 2,4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια. Τον Ιούνιο, όμως, οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες. Πιο συγκεκριμένα, διακινήθηκαν 19,5% λιγότερα εμπορευματοκιβώτια, με τον συνολικό αριθμό να μην ξεπερνάει τα 374.000 «κουτιά».

Τον Μάιο είχαν διακινηθεί συνολικά 426.700 εμπορευματοκιβώτια, επίδοση που ήταν κατά 5,8% χαμηλότερη του αντίστοιχου μήνα του 2019. Το πεντάμηνο 2020 οι απώλειες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είχαν συγκρατηθεί σε μόλις 3,3%. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εμπορικού λιμανιού, η ΟΛΠ Α.Ε. έχει σε εξέλιξη τον διαγωνισμό για την «Επισκευή Δαπέδων και Σιδηροτροχιών των Γερανογεφυρών Στοιβασίας (RMG Cranes) Προβλήτα Ι Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων» στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μάλιστα έχει ήδη ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. Στόχος είναι η αναβάθμιση της Προβλήτας Ι με σκοπό την εύρυθμη και σύγχρονη λειτουργία του Container Terminal. Παράλληλα προχωράει και η αναβάθμιση του Ηλεκτρομηχανολογικού του Εξοπλισμού της Προβλήτας Ι του Σ.ΕΜΠΟ. με την προμήθεια και εγκατάσταση μιας καινούριας γερανογέφυρας προκυμαίας Super Post Panamax. Το συγκεκριμένο έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την επέκταση του Σταθμού Αυτοκινήτων, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, η υπόγεια σύνδεση του σταθμού αυτοκινήτων με τον πρώην χώρο ΟΔΔΥ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, και η βυθοκόρηση του λιμανιού, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.

Ποιες είναι οι υποχρεωτικές και ποιες οι πρόσθετες επενδύσεις


Στη δέσμη των υποχρεωτικών επενδύσεων περιλαμβάνονται: η επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη, η μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, η υπόγεια σύνδεση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με τον χώρο πρώην ΟΔΔΥ, η βυθοκόρηση του κεντρικού λιμένα, η κατασκευή του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών, η επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων, η βελτίωση των υποδομών της ΝΕΖ, η προμήθεια νέου εξοπλισμού και, φυσικά, η βελτίωση και συντήρηση των υποδομών του λιμένα.

Επιπλέον των υποχρεωτικών επενδύσεων που περιγράφονται στη σύμβαση παραχώρησης, η ΟΛΠ Α.Ε. έχει προτείνει μια δέσμη πρόσθετων επενδύσεων, συνολικού ύψους 172 εκατ. ευρώ, τις οποίες κρίνει απαραίτητες για την ανάπτυξη του Πειραιά σε λιμένα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών με σύγχρονες υποδομές και μέσα.
Στις πρόσθετες επενδύσεις περιλαμβάνονται: η ανάπτυξη κέντρου αποθήκευσης και διανομής στον χώρο πρώην ΟΔΔΥ, η κατασκευή δύο πολυώροφων κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων, η αγορά οικολογικών λεωφορείων και η κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ