Wall Street
Οικονομία

Ο φόβος για δεύτερο κύμα κορονοϊού έχει κάνει την Wall Street να "κατηφορίζει"

Με μεγάλες απώλειες ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πανδημία του κορονοϊού ξεφεύγει και πάλι από τον έλεγχο σε πολλές περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας οδήγησαν τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς σε μεγάλες απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Dow Jones να χάνει συνολικά 5,55%, τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί 4,8% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει μικρότερες απώλειες 2,33%. Αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα για την αμερικανική αγορά από τα μέσα Μαρτίου.

Οι ανησυχίες αυτές επιμένουν και σήμερα οδηγώντας σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις του επενδυτές. Στην Κίνα, το Πεκίνο έκλεισε το μεγαλύτερο κέντρο φρούτων και λαχανικών, την αγορά Xinfadi, καθώς βρέθηκαν δεκάδες θετικά κρούσματα στην περιοχή. Η Κίνα κατέγραψε στις 13 Ιουνίου τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις ΗΠΑ, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας, έχει πυροδοτήσει φόβους για την επιτυχία της προσπάθειας για να επιστρέψει η αμερικανική οικονομία σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το Reuters τις τελευταίες τρεις ημέρες κατεγράφησαν νέα ρεκόρ κρουσμάτων σε Αλάσκα, Αριζόνα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα και Οκλαχόμα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 507,48 μονάδες ή -1,98% και υποχωρεί στις 25.098,06 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 48,73 μονάδες ή -1,60% στις 2.992,58 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 106,49 μονάδες ή -1,11% στις 9.482,32 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Boeing (-3,95%), Caterpillar (-3,33%) και Exxon Mobil (-3,28%).

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ πλησιάζουν τα 2,1 εκατ. ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 115.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University. Σχεδόν 8 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, με τους θανάτους να ξεπερνούν τους 433.000.

Ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan την Κυριακή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες στο επίπεδο της δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι το ίδιο σημαντικές όσο και τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι "ο βαθμός που εφαρμόζουμε τα μέτρα για τη δημόσια υγεία θα καθορίσει και το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουμε. Θα ανακάμψουμε ταχύτερα εάν εφαρμόσουμε αυτές τις οδηγίες σωστά".

Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου προσπάθησε να υποβαθμίσει την Κυριακή την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία "έπρεπε να ανοίξει". Μιλώντας στο CNN ο Κάντλοου επισήμανε ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε αρκετές πολιτείες οφείλεται στην αύξηση των εξετάσεων.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης σταθεροποιήθηκε κάπως τον Ιούνιο, μετά από δύο μήνες πρωτοφανούς συρρίκνωσης, σύμφωνα με την έρευνα για τον κλάδο της μεταποίησης Empire State που πραγματοποιεί η New York Fed.

Ειδικότερα, ο δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες ενισχύθηκε κατά 48 μονάδες στο -0,2  τον Ιούνιο. Μετρήσεις κοντά στο μηδέν δείχνουν ότι οι συνθήκες σταθεροποιούνται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...