Στέλιος Χατζηιωάννου
Οικονομία

Έξαλλος ο «sir Stelios»: Καταγγέλλει «νοθεία» στη ΓΣ της EasyJet

Για νοθεία στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της EasyJet κάνει λόγο ο ιδιοκτήτης της, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, λέγοντας ότι η εκστρατεία του για την εύρεση πληροφοριοδότη με αμοιβή 5 εκ. λίρες Αγγλίας, έχει ήδη αποφέρει μερικά πολύ χρήσιμα αποτελέσματα.

Σε συνέχεια της ψηφοφορίας που διεξάχθηκε νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της easyJet, ο ιδρυτής και μεγαλύτερος μετόχος (34%) της αεροπορικής εταιρείας, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου είπε τα εξής:

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί νοθεία, καθώς τουλάχιστον το 15% των μετοχών της easyJet βρίσκεται στην κατοχή τριών «αχυρανθρώπων» που ελέγχονται από την Airbus και άρα αποτελούν μέλη που μεροληπτούν υπέρ της Airbus και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν αφαιρεθούν από την ψηφοφορία οι 60 εκ. μετοχές που ελέγχονται από την Airbus, τότε η πρόταση του Στέλιου Χατζηιωάννου θα είχε υπερψηφιστεί με 134 εκ. μετοχές υπέρ και 120 εκ. κατά.

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ την προσπάθειά μας, θα αποκαλύψουμε αυτούς τους «αχυρανθρώπους» και θα αποδείξουμε ότι αυτές οι μετοχές δεν θα έπρεπε να συνυπολογίζονται, σύμφωνα πάντα με τα όσα υπαγορεύουν οι κανόνες που ισχύουν για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange Listing Rules).

Είμαι επίσης ικανοποιημένος που είδα ότι πολλοί μικροί μέτοχοι – ιδιαίτερα όσοι είναι εργαζόμενοι της easyJet – μου έστειλαν μηνύματα υποστήριξης (περίπου 1 εκ. ανεξάρτητες μετοχές που στήριξαν την προσπάθεια του Στέλιου Χατζηιωάννου).

Αυτό που μένει τώρα είναι να συνεχίσω την αναζήτηση των αιτιών πίσω από αυτήν την ύποπτη σχέση μεταξύ των αχρείων της easyJet και της Airbus. Η εκστρατεία μου για την εύρεση πληροφοριοδότη με αμοιβή 5 εκ. λίρες Αγγλίας, έχει ήδη αποφέρει μερικά πολύ χρήσιμα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, οι αχρείοι της easyJet έκαναν χρήση των υπηρεσιών ενός αμφιλεγόμενου δικηγόρου στην Ελβετία ονομαζόμενου Marc Bonnant (για προσωπικούς λόγους και όχι προς όφελος της easyJet).

Η απάντηση του Προέδρου των αχρείων στο ερώτημά μου εάν κάποιος από αυτούς τον έχει συναντήσει ήταν ότι η εταιρεία (easyJet) «δεν έχει εκπροσωπηθεί ποτέ από τον Marc Bonnant». Δεν ήταν όμως αυτό το ερώτημά μου. Μπορώ να αποκαλύψω τώρα ότι η Carolyn McCall, o Andrew Findlay και ο Warrick Brady (όλοι τους στελέχη της easyJet εκείνο το διάστημα) παρευρέθηκαν σε κρυφό δείπνο με τον Marc Bonnant στο Ξενοδοχείο Schweizerhof στη Λουκέρνη στις 17 Νοεμβρίου 2016. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο ελληνικής καταγωγής Κίμων Σωτηρόπουλος, στέλεχος της Airbus, ήταν επίσης παρών στο κρυφό δείπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν αποδειχθεί ότι η συμφωνία με την Airbus είχε βασισθεί σε παράνομες δοσοληψίες, τότε μπορεί να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να υποβληθεί αγωγή κατά της Airbus για αποζημίωση, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο και την αξία της easyJet ως εταιρείας».

Θυμίζουμε ότι σε διαδικτυακή ψηφοφορία που διενεργήθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης οι μέτοχοι απέρριψαν τα αιτήματα του κ. Χατζηιωάννου, με ποσοστό 58%. Για την απομάκρυνση ενός μέλος του Δ.Σ. απαιτείται στήριξη τουλάχιστον του 50% των μετόχων.

Μετά την ψηφοφορία, ο Τζον Μπάρτον, ευχαρίστησε τους μετόχους για τη στήριξή τους και δήλωσε ότι το Συμβούλιο ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να έχει ξανά μια εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Χατζηιωάννου.

«Η βασική προτεραιότητα του Δ.Σ. ήταν να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να κατευθύνει την EasyJet σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας» σημείωσε.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, πάνω από το 99% των ψήφων των ανεξάρτητων μετόχων, εξαιρουμένου του κ. Χατζηιωάννου στήριξε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Τους δύο τελευταίους μήνες οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μία παραγγελία για περισσότερα από 100 αεροσκάφη Airbus A320neo, συνολικού ύψους 5,6 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ