Εργασία
Οικονομία

Ριζικές αλλαγές στο εργασιακό - Έρχονται απολύσεις

Ανεργία και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας προέβλεψε ο εργατολόγος Ιωάννης Καρούζος, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν, όταν ο εργοδότης διακόψει οριστικά την αναστολή, μπορεί να απολύσει ή να οδηγήσει τον εργαζόμενο σε εργασία εκ περιτροπής.

«Για τα 534 ευρώ, η παράταση ισχύει για τις εξής κατηγορίες: Για εκείνες που έχουν βάλει “λουκέτο”, μέχρι να ανοίξουν από μόνες τους και μια νέα κατηγορία, για αυτές δηλαδή που επαναλειτουργούν, ή επαναλειτουργούν από την περασμένη εβδομάδα. Όσες γυρίζουν από λουκέτο βαφτίζονται επαναλειτουργούσες και έχουν το ίδιο καθεστώς με τις πληττόμενες» δήλωσε αρχικά ο εργατολόγος στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Εφόσον ο εργαζόμενος είναι με το προηγούμενο καθεστώς αναστολής, δηλαδή με το επίδομα των 800 ευρώ συνεχίζει η μεταχείρισή του σύμφωνα με αυτό, αν τελειώσει η αναστολή και δεν έχει μπει σε παράταση, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει κάτι άλλο εκτός από τον τακτικό μισθό.

Αν ο εργοδότης επιλέξει να κάνει παράταση αναστολής σύμβασης για όσες μέρες θέλει τον μήνα Μάιο,  ο εργαζόμενος θα πληρωθεί από το κράτος αναλογικά με τα 534 ευρώ, που είναι περίπου 17,5 ευρώ τη μέρα, όσο είναι είτε σε αναστολή, είτε σε παράταση αναστολής. »

Η αλλαγή για τις απολύσεις


«Έχουμε πλέον μια σημαντική αλλαγή. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι όποιος γυρίζει από την αναστολή και για 45 μέρες δεν μπορούσε να απολυθεί και να αλλάξουν οι όροι εργασίας, δεν μπορεί να μπει σε εκ περιτροπής εργασία. Εδώ τι συμβαίνει. Όταν έχουμε πρωτοβουλία του εργοδότη, να προβεί σε οριστική ανάκληση της αναστολής, στις επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες και σε αυτές που επαναλειτουργούν, πριν από τη λήξη του χρόνου της παράτασης της αναστολής, όταν τη διακόπτει οριστικά δηλαδή, πριν ολοκληρωθεί ο Μάιος, τότε θα μπορεί να τον απολύσει ή να τον πάει κατευθείαν σε εκ περιτροπής απασχόληση».

«Θεωρώ ότι αυτό έγινε γιατί δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να κρατήσουν το σύνολο των εργαζομένων για πενθήμερο και δεύτερον ετοιμάζεται η επιδότηση από το κράτος τον Ιούνιο. Μην πιστεύουμε σε πράγματα που θα συμβούν γρήγορα, ακόμα και όταν έρθει η επιδότηση του κράτους από τον Ιούνιο, θα υπάρξει ανεργία και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η επιδοτούμενη εργασία στην Ελλάδα δεν έχει δοκιμαστεί. Η εκταμίευση των χρημάτων για την επιδότηση, με δανεισμό, δημιουργεί θέματα».

«Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα εφόσον παρατείνει ο εργοδότης τη διαδικασία. Ο εργοδότης πρέπει να κάνει αίτηση για τις επιχειρήσεις που είναι με λουκέτο, από τις 18 μέχρι τις 30 Μαΐου. Οι πληρωμές θα γίνουν το πρωτο δεκαήμερο του Ιουνίου (5 με 10), οι εργαζόμενοι θα μπουν στην πλατφόρμα μόνο αν χρειάζεται να αλλάξουν το iban, αλλιώς δεν ξαναμπαίνουν. Για τις προθεσμίες που είναι πληττόμενες επιχειρήσεις και επαναλειτουργούσες, πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες, ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν την αίτηση μετά τον Μάιο και οι πληρωμές θα γίνουν από τις 10 μέχρι τις 12 Ιουνίου».

https://www.youtube.com/watch?v=_CGAxzrgSKA&feature=emb_title
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...
Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...