Τουρισμός καράβι
Οικονομία

Τουρισμός: Η επόμενη ημέρα για τον τουρισμό στην Ελλάδα και παγκόσμια

Μία πρωτοφανή -ιστορικά- στιγμή για τον τουρισμό διεθνώς διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού- ΠΟΤ (UNWTO) , ο οποίος για πρώτη φορά καταγράφει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στο 100% των τουριστικών προορισμών, ενώ καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε άρση των μέτρων.

Η έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΟΤ σε 217 προορισμούς- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αναφέρει ότι από το σύνολο των προορισμών ποσοστό 83% έχουν περιορισμούς για τέσσερις ή ακόμη και περισσότερες εβδομάδες, με τον γενικό γραμματέα Zurab Pololikashvili να σχολιάζει ότι ο κλάδος παγκοσμίως, αν και έχει πληγεί, μπορεί να οδηγήσει και το δρόμο προς την ανάκαμψη με θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες και τις κοινωνίες.

Από την τελευταία ανάλυση για τον παγκόσμιο τουρισμό προκύπτει ότι:

-Ποσοστό 45% έχουν κλείσει πλήρως ή εν μέρει τα σύνορά τους για τους τουρίστες – «Δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα»

– Το 30% έχει αναστείλει πλήρως ή εν μέρει διεθνείς πτήσεις – «Ολες οι πτήσεις έχουν τεθεί σε αναστολή»

– Το 18% απαγορεύει την είσοδο επιβατών από συγκεκριμένες χώρες προέλευσης ή επιβάτες που έχουν περάσει από συγκεκριμένους προορισμούς

– Το 7% εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα, όπως καραντίνα ή αυτο-απομόνωση για 14 ημέρες και μέτρα θεώρησης.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΠΟΤ καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να δεσμευτούν να στηρίξουν τον τουρισμό εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς και ιστορικής- για τον παγκόσμιο τουρισμό- πρόκλησης. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΟΤ, η απροσδόκητη πτώση της τουριστικής ζήτησης που προκλήθηκε από το COVID-19 θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά και την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της αειφορίας τα τελευταία χρόνια.

Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα

Για τη χώρα μας, με βάση το σχεδιασμό από το υπουργείο Τουρισμού τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας για τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg χθές, o υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «θα πρέπει να ζήσουμε στην μετά τον Covid εποχή με διαφορετικά είδη λειτουργικών κανόνων σε ξενοδοχεία, λεωφορεία κ.λπ.», οι οποίοι συζητούνται με τους αρμόδιους φορείς, υγειονομικούς και τουριστικούς.

Για τους εισερχόμενους επισκέπτες στη χώρα, «φυσικά θα πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος τεστ που συζητάμε με τους ειδικούς της υγείας, ώστε να μπορεί κανείς να ταξιδέψει. Ιδανικά μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδείξει την απαιτούμενη ηγετική ικανότητα, ώστε να επισπεύσει τις συνομιλίες και τις συμφωνίες, αλλά ακόμα και αν αυτό δε συμβεί, είμαστε πρόθυμοι να καθιερώσουμε τους δικούς μας κανόνες και φυσικά να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε επ’ αυτών με τις χώρες από τις οποίες έχουμε επισκέπτες, και άλλες χώρες πέραν της ΕΕ.

»Κάθε εβδομάδα ο τομέας της τεχνολογίας υγείας βρίσκει καλύτερα διαγνωστικά τεστ. Πρόκειται για μία συνεχή δουλειά για να αποφασιστεί το είδος των διαδικασιών που απαιτούνται πριν από το ταξίδι, στα αεροδρόμια, μέσα στα αεροσκάφη, και βέβαια στη διάρκεια της διαμονής των ανθρώπων μαζί μας, σε συνάρτηση με το τί κάνουν, στις παραλίες, στις πισίνες, στα ξενοδοχεία, στο πρωινό κτλ.

»Όπως είπα, θέτουμε αυτούς τους κανόνες και κανονισμούς, θα τους συζητήσουμε διεξοδικά με τη βιομηχανία του τουρισμού, ώστε και να ικανοποιούν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν αλλά και να είναι επαρκείς. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε όσον αφορά τον αδιάκοπο εντοπισμό των περιπτώσεων Covid 19».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ