Οικονομία

Εurogroup: Τα πήρε όλα η Γερμανία - Το παρασκήνιο της συμφωνίας - Σκληροί όροι από το Βερολίνο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκρινε το βράδυ της Πέμπτης ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για την κοινή αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία σήμανε «μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

«Είναι σημαντικό ότι όλοι μας θα προχωρήσουμε σε μια κοινή αντίδραση, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μας να ξεπεράσουν τις υγειονομικές προκλήσεις, αλλά επίσης και τις οικονομικές προκλήσεις» που εγείρει η ασθένεια COVID-19, τόνισε ο Σολτς σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Χ.Σταϊκούρας 

 

Η απόφαση στην οποία κατέληξε, μέσα από συμβιβασμούς, το Eurogroup, θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες- μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορoνοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «ως μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορoνοϊού» .

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:

''Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.

Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η συμφωνία αυτή, είπε τέλος ο κ. Σταϊκούρας, έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.''     


Με βάση την συμφωνία των «19» η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί ένα ποσό έως 6 δισ. ευρώ, με ελάχιστους όρους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον ESM, για το οποίο θα υπάρξει «ρητή δέσμευση» από την Αθήνα ότι θα χρησιμοποιηθεί για δράσεις κατά της πανδημίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής:

  • -          Έως 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ θα προέλθουν από την πιστωτική γραμμή του ESM συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, για την οποία στο Eurogoup υπήρξε συμφωνία για χαλάρωση των όρων δανειοδότησης.    
  • -          Έως 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ από τα δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.
  • -          Έως 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «SURE»  των 100 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά κυρίως εργαζόμενους.

Στην περίπτωση που οι ανάγκες στo εσωτερικό της χώρας παραμείνουν αυξημένες και η Ελλάδα χρειαστεί χρηματοδότηση μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ για να μπορέσει να υποστηρίξει ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, τότε θα έρθει αντιμέτωπη και με το πικρό ποτήρι των μνημονίων. 

Η φόρμουλα συμβιβασμού προβλέπει εμπλοκή του ESM στη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά με διαφοροποίηση των όρων δανεισμού. Ενώ δηλαδή οι δράσεις στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας θα μπορούν να δανειοδοτηθούν χωρίς μνημονιακούς όρους, η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται από τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, όπως προβλέπει ο κανονισμός του. 

Με άλλα λόγια οι χώρες που θα ζητήσουν δανεικά από τον ESM θα τα εξαργυρώσουν με σκληρούς όρους και «μεταρρυθμίσεις» αλλά και με πολιτικές αυστηρής λιτότητας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. 

Συμπερασματικά τα κεφάλαια από τον ESM μέσω των προληπτικών πιστωτικών γραμμών θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

  • -Σε δάνεια που θα χορηγηθούν για τα εθνικά συστήματα Υγείας όπου θα υπάρχει μόνο ένας όρος για κάθε χώρα,
  • -Σε δάνεια που θα δοθούν για την στήριξη της οικονομίας που θα εμπεριέχουν μεγάλο μέρος των μνημονιακών όρων που περιλαμβάνονται στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Οργισμένη η Μόσχα βομβάρδισε Τούρκους στο Αφρίν ενώ εκατοντάδες πάνοπλοι Κούρδοι του SDF κινούνται προς το Χαλέπι που αντέχει (Βίντεο)

Όλα ήταν οργανωμένα από την Άγκυρα εδώ και καιρό, ενώ η επίσκεψη του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ ...